Nominace na Zlaté glóby: Uspět může Belfast, Síla psa i české Moje slunce Mad

ČTK Reuters ČTK, Reuters
13. 12. 2021 17:00
Drama Belfast o životě v Severním Irsku koncem 60. let minulého století a western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli získaly po sedmi nominacích na Zlaté glóby. Jsou tak v nejlepší pozici předtím, než budou ocenění začátkem roku předána, píše agentura Reuters.
Moje slunce Mad se dostalo mezi pětici kandidátů na cenu pro nejlepší animovaný snímek.
Moje slunce Mad se dostalo mezi pětici kandidátů na cenu pro nejlepší animovaný snímek. | Foto: Novinářka Petra Procházková

Český film Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové se dostal mezi pětici kandidátů na cenu pro nejlepší animovaný snímek. Vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za milovaného spolužáka Nazira do Kábulu. Film, jenž vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové, se bude ucházet také o nominaci na Oscary.

Belfast i Síla psa figurují mezi pěticí titulů nominovaných v kategorii pro nejlepší drama. Zbývajícími uchazeči jsou V rytmu srdce o dospívání slyšící dcery s hluchými rodiči, sci-fi Duna a životopisný Král Richard: Zrození šampiónek o tenistkách Venus i Sereně Williamsových a jejich otci Richardovi.

Poslední uvedený film je společně s novou verzí muzikálu West Side Story a komedií Lékořicová pizza na sdílené druhé pozici v počtu nominací. Tyto snímky mohou zvítězit ve čtyřech kategoriích. Agentura Reuters si také všímá, že z filmových společností si nejlépe vede streamovací platforma Netflix se 17 nominacemi.

Sestavu herců a hereček nominovaných za výkony v hlavních dramatických rolích tvoří samá etablovaná jména, kromě Benedicta Cumberbatche jsou v ní Will Smith, který ztvárnil otce sester Williamsových, nebo Španěl Javier Bardem, v této kategorii nominovaný už potřetí.

Mezi pěticí žen jsou držitelky Zlatých glóbů i Oscarů Nicole Kidmanová nebo Olivia Colmanová, ale také zpěvačka Lady Gaga.

Zlaté glóby jsou považovány za jakousi předehru prestižnějších Oscarů, udílí je Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Ceremoniál se uskuteční 9. ledna. Není však příliš jasné, jaký bude mít formát. Televize NBC v květnu oznámila, že jej nebude vysílat. Krok souvisel s kontroverzí kolem zastoupení etnických menšin v asociaci, kterou v únoru odstartoval článek listu Los Angeles Times. Ten uvedl, že mezi asi 90 členy není žádný novinář tmavé pleti.

Asociace již několik let čelila kritice, že přehlíží nejen černošské herce a tvůrce, ale také filmy, které se zabývají problematikou etnických menšin.

Organizace udílející Zlaté glóby na jaře ohlásila reformy, podle NBC byl ale proces příliš pomalý. Nyní asociace hlásí, že od základů změnila pravidla a nedávno přivítala 21 nových členů, kteří tvoří "dosud největší a nejvíce různorodý ročník".

Hrdinka filmu následuje svou lásku do Kábulu, já bych tak statečná nebyla, jsme tu v Evropě zvyklí na věci, které jsou pohodlné. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy