Noc v muzeu je trefa skoro do černého

Jan Pomuk Štěpánek
20. 1. 2007 10:00
Recenze - Tváří v tvář ohromujícímu komerčnímu úspěchu se už asi nikdo nebude pídit po tom, že Noc v muzeu mohla být o třídu lepší zábavou. Uvnitř: VIDEO A FOTOGALERIE
Foto: Bonton Film

Dobrodružství nočního hlídače, který se musí vypořádat s tím, že noc co noc všechny exponáty v newyorském muzeu ožijí, to je slušný základ. A Ben Stiller sice za posledních pár let pořádně vyčichl, ale díky přirozenému komickému naturelu je pojistkou alespoň dobrého standardu.

Chyba se ovšem stala ve chvíli, kdy šéfové studia přiklepli film průměrnému rutinérovi Shawnu Levymu - muži, který je schopen v jedné z prvních scén pominout mikrofon vpadající do záběru.

Levy dokázal pohřbít i remake Růžového pantera, navíc si k ruce vzal dvojici ne zrovna schopných scenáristů - Bena Garanta a Thomase Lennona, kteří spolu ukuchtili třeba skvost Můj auťák Brouk.

Tahle podezřelá trojka dostala evidentně jasné zadání: vzít všechny osvědčené šablony rodinných komedií a udělat z nich cosi jako "best of" výběr. A tak tu máme sympatického smolaře, který překoná a najde sám sebe, získá zpět lásku svého syna, pochopí dvě tři důležité věci o životě a třeba i padne do oka sympatické slečně...

Noc v muzeu
Noc v muzeu | Foto: Aktuálně.cz

Snad aby šli tvůrci skutečně najisto, sáhli po šablonkách tak důkladně prověřených, že film ve výsledku vypadá jako komedie z 80. let dokořeněná mamutí porcí digitálních efektů. Když si nakonec padnou všichni do náruče a společně tančí disco v potemnělém muzeu, reminiscence osmdesátek je až hrůzostrašně autentická.

Nicméně síla námětu a fascinující vizuální efekty dokáží zázraky. Kdykoliv logická dedukce uvízne v děravém scénáři jako v pasti, přiřítí se na scénu nová akce. A tvůrci tak dlouho látají děravá místa novými nánosy, až se film s obrovským humbukem dořítí do finále.

Atilla Hun se prohání po chodbách muzea a roznáší zkázu a hrůzu, kovbojové svádějí dokola nesmyslné bitvy s Césarovými legiemi, voskový president okukuje krásnou indiánku a samozřejmě dojde i na zloduchy - i když tihle zloduši v podání tří bývalých hlídačů budí spíše úsměv a slitování než hrůzu. Všechno dohromady tvoří chaotický mumraj, ve kterém se kdejaká scenáristická a režijní chyba ztratí.

O ději vážně nemá smysl spekulovat, čím víc se scénáristé snaží vykonstruovat smysluplnou posloupnost, vykreslit věrohodné motivy postav a nebo nedej bože vysvětlovat chatrnou logikou poslepovaný příběh, tím spíš film ztrácí dech.

Foto: Bonton Film

Hrubá síla vítězí. Tenhle film je důkazem, že sebemizernější filmař vybavený dobrým námětem, slušným rozpočtem, Benem Stillerem, dobrými triky, dobrou kamerou a všemocným alibi "jde přece o rodinnou zábavu" dokáže natočit docela slušný film.

Jenže to už se vkrádá skoro až kacířská otázka. Pokud jsou v případě tohoto filmu herecké výkony, námět i vizuální efekty tak evidentně nadprůměrné, nestačilo by jen málo, aby se z Noci v muzeu stala skutečná komediální klasika?

Vzhledem k tomu, že Noc v muzeu ještě před vstupem do evropských kin vydělala na tři sta milionů dolarů, asi se tím nebude nikdo zabývat. A co hůř, Shawn Levy se zajisté brzy dočká velké zakázky. Třeba Noci v muzeu 2?

Noc v muzeu (Night at the Museum), USA 2006. Režie   Shawn Levy, scénář Thomas Lennon a Ben Garant, kamera  Guillermo Navarro, hudba Alan Silvestri, htrají Ben Stiller, Robin Williams, Bill Cobbs, Owen Wilson a další, český dabing. 108 minut, distribuce Bontonfilm.

 

 

Právě se děje

Další zprávy