Nezkušený Eragon vyzve Pána prstenů

mor
6. 11. 2006 9:00
Praha - Adaptace románu dvaadvacetiletého autora se ujal neznámý režisér a hlavní roli má debutant. Přesto Eragon nemá menší cíle než napodobit Pána prstenů. Uvnitř: TRAILER + GALERIE
Foto: Bonton Film

Je to jeden z nejnapjatěji očekávaných hollywoodských filmů. Produkční společnost 20th Century Fox hraje vabank.

Do filmu podle předlohy dvaadvacetiletého Paoliniho rozhodla investovat 100 milionů dolarů a režií byl pověřen neznámý Stefen Fangmeier. Ten se sice podílel na snímcích jako Jurský park, Twister, Casper nebo Terminátor 2 - ale nikoliv v roli režiséra, nýbrž coby odborník na vizuální efekty.

Debut si ve filmu odbude také devatenáctiletý Ed Speelers, který si zahraje titulní roli mladého Eragona. Na dalších klíčových postech se už tolik neexperimentovalo, naopak, roli ve filmu přijala řada velkých hereckých hvězd.

Jako král Galbatorix se představí John Malkovich a postavu Broma si zahraje Jeremy Irons. V Eragonu se také ukáže britský herec Robert Carlyle nebo půvabná Sienna Guilloryová.

Foto: Bonton Film

Fantasy příběh, o kterém kritici Eragonu pohrdlivě říkají, že je vykradeným Pánem prstenů, vypráví o patnáctiletém chlapci, který zjistí, že namísto údělu chudého zemědělce na něj čeká dlouhá cesta, na jejímž konci se postaví samotnému vládci zla.

Paulini dál rozvíjí a po svém používá motivy z Tolkienova Pána prstenů, které kombinuje s dalšími odkazy na klasiky pop kultury, třeba i na Hvězdné války.

Christopher Paolini začal Eragon - první knihu trilogie Odkaz Dračích jezdců - psát v patnácti letech a brzy poté, co jej vydal v malém nakladatelství svých rodičů, si knihy všimli v newyorském nakladatelství Alfred A. Knopf. Poté, co kniha vyšla i v USA, následoval překlad do více než třiceti jazyků a z Eragona se brzy stal globální bestseller.

A kromě komerčního úspěchu se mu dostalo i poměrně vlídné přijetí kritiky. "Ryzí dílo velkého talentu," píše například Liz Rosenbergová v The New York Times, která se ve své recenzi přiznala k tomu, že se jí o knížce v noci zdálo a začetla se do ní pokaždé, jen co se probudila.

Film Eragon do českých kin příjde 14. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy