New York dnes uvidí Oscary. A kdy Česko?

ČTK a Irena Hejdová
22. 1. 2006 14:00
New York - Sošky filmových Oscarů budou dnes poprvé vystaveny na newyorském Times Square. Dostane jednu z nich i český film?

Oscarový ceremoniál proběhne 5. března, předtím ale americká filmová akademie oznámí 31. ledna nominace. Pro Česko je zajímavým datem 4. březen, kdy budou vyhlášeny nominace v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Za Česko je do této kategorie navrhnut film Štěstí Bohdana Slámy.

Štěstí
Štěstí | Foto: Česká televize

Československé, resp. české filmy už v kategorii Nejlepší cizojazyčný film získaly v minulosti nominaci celkem devětkrát (Obchod na korze, Lásky jedné plavovlásky, Ostře sledované vlaky, Hoří, má panenko, Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja, Musíme si pomáhat, Želary). Zatím třikrát ji i proměnily a odvezly si Oscara. V roce 1965 získal Oscara Obchod na korze režisérů Kadára a Klose, o dva roky později Menzelovy Ostře sledované vlaky, v roce 1996 pak Svěrákův Kolja.

Od roku 1929 už americká filmová akademie rozdala přes 3000 Oscarů. Letošních celkem 50 vzácných sošek vysokých 35 centimetrů a vážících bezmála 4 kilogramy bude ve výloze společnosti Times Square Studios vystaveno až do středy 1. února. Sošky Oscarů budou po neworském představení odvezeny na palubě speciálního letadla Oscar One do Los Angeles.

Ostře sledované vlaky
Ostře sledované vlaky | Foto: Aktuálně.cz

Sošek je více než dvakrát tolik, kolik je oscarových kategorií (24), tento nepoměr ale vysvětluje fakt, že pořadatelé Oscarů až do rozlepení obálek nevědí, kolik sošek bude nakonec potřeba (pokud jsou na Oscarech oceněny tvůrčí týmy, má nárok na sošku každý člen týmu).

Oscarové sošky se odlévají do pětidílné formy a tvoří je slitina britannium. Její hlavní součástí je cín, první Oscaři byli ale z bronzu. Pověstný zlatý třpyt získávají sošky několikerým pokovením. Nejdříve je na ně nanesena vrstva mědi, poté niklu a stříbra. V poslední koupeli dostanou kabát z opravdového čtyřiadvacetikarátového zlata.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy