Nevzpomíná si, že je vdaná. Archivářka v seriálu přežije útok a pátrá po vrahovi

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
31. 5. 2022 11:45
Do finále spěje osmidílná minisérie Dívka, která se třpytila. Poslední epizodu tajuplného thrilleru o psychopatickém sériovém vrahovi, jenž napříč dekádami pronásleduje a zabíjí mladé ženy, uvede streamovací služba Apple TV+ tento pátek. Tvůrci musí ještě leccos objasnit.

Americký seriál vznikl podle stejnojmenného bestselleru Jihoafričanky Lauren Beukesové z roku 2013, který o dva roky později vyšel také česky. Jeho adaptace se příznačně ujaly výhradně ženy: showrunnerem je Američanka Silka Luisa, osm epizod natočila trojice režisérek. Včetně představitelky hlavní role Elisabeth Mossové, která zfilmovala již část čtvrté řady svého dalšího hitu Příběh služebnice.

Převážná část Dívky, která se třpytila se odehrává v roce 1992, kdy je v chicagském kanále nalezena mrtvola dva roky pohřešované mladé ženy. Její tělo pachatel rozpáral od hrudního koše po pánev řezem ve tvaru obráceného kříže. Objasnit vraždu se snaží traumatizovaná archivářka z novin Kirby, která byla před šesti lety napadena stejně brutálním způsobem. Jako zázrakem však přežila.

S pomocí investigativního reportéra Dana Velazqueze, jenž v podání Wagnera Moury utápí talent na dně lahve, Kirby zjistí, že v předchozích 20 letech tentýž predátor zavraždil sedm dalších žen. Její odhalení ale zpochybňuje skutečnost, že sama má v důsledku prožitého šoku poškozené vnímání reality. Do sešitu si musí zapisovat i nejvšednější fakta ze svého soukromí - nepamatuje si jméno vlastní kočky, a dokonce si nevzpomíná, že je vdaná.

Předloha i seriál vstřebávají ozvěny drásavých, krví nasáklých psychothrillerů o "mužích, kteří nenávidí ženy". Dráždivé rafinovanosti filmových adaptací knih Stiega Larssona nebo Thomase Harrise však Dívka, která se třpytila nedosahuje. A to navzdory faktu, že spisovatelka Beukesová ji ozvláštnila svébytným, v rámci žánru diskutabilním sci-fi motivem cestování v čase.

Autorka shromáždila informace z různých oborů i období minulého století. Pečlivé rešerše si zjevně udělali také tvůrci minisérie, jak je znát především na detailním vykreslení chodu novinové redakce začátkem 90. let nebo tehdejší chicagské rockové scény.

Seriál zároveň zjevně inspirovala tvorba režiséra Davida Finchera. Kromě ponurých kriminálních thrillerů Sedm a Zodiac mohou některé scény - především rychle sestříhané drastické záběry na fotografie bestiálně zavražděných žen - připomenout i jeho přepis první části Larssonovy trilogie Milénium.

Prvních sedm epizod Dívky, která se třpytila je na Apple TV+ s českými titulky, poslední díl přibude tento pátek. | Video: Apple TV+

Úvodní epizody působí zmateně, neboť vyprávění prolíná několik časových rovin. V souladu se strukturou předlohy jsou některé události i chronologicky zpřeházené. Zdánlivě nesmyslná otázka jedné z postav, zda si lze "pamatovat budoucnost", má opodstatnění v rámci nastavených, byť ne vždy jasných a dodržovaných pravidel tohoto světa.

Hrdinka je navíc kvůli traumatickému šoku značně "nespolehlivou vypravěčkou". Diváci jsou stejně dezorientovaní jako ona, neboť také nerozumí proměnlivé realitě okolo ní. Podobně jako Kirby sice vědí, kdo je vrah, dlouho však netuší proč, a především jak vyšinuté mordy spáchal.

Počínaje pátým dílem se některé klíčové události - zejména scény v planetáriu, kde pracuje další ohrožená mladá žena - bez předchozího "varování" vracejí v rozšířené podobě. Vidíme je tak v nových souvislostech, které ještě více zauzlovávají už tak extrémně spletitý příběh.

Leccos zůstává nevyjasněné a těžko odhadovat, zda na to tvůrci v posledním díle odpovědí uspokojivěji než předloha. V příběhu se objevují stále nové postavy, a během šesté retro epizody se dokonce mění i dosavadní styl, atmosféra a žánr. Ačkoliv je tato část sama o sobě poutavá, do celku moc nezapadá.

Tam a zpět mezi jednotlivými dekádami 20. století přeskakuje i literární předloha. Zatímco ta však klíčové pasáže situuje do éry světové hospodářské krize zkraje 30. let, seriál sahá až ke konci první světové války.

Nejsou to jediné změny. V románu je příběh vyprávěn z pohledu vraha i všech jeho obětí, v minisérii na něj ale nahlížíme převážně z roztříštěné perspektivy dívky, jež přežila vlastní smrt. Některými dalšími úpravami, včetně jedné nově připsané postavy, si na sebe tvůrci políčili několik logických pastí. Nebo se to tak alespoň zdá ze sedmi dosavadních epizod.

Minisérie navzdory tomu dokáže podnítit a udržet pozornost, na čemž má zásluhu především představitelka hlavní role Elisabeth Mossová. Devětatřicetiletá Američanka - podobně jako v seriálech Stíny nad jezerem či Příběh služebnice - opět hraje mladou silnou ženu, která je nucena překonávat traumata.

Elisabeth Mossová jako Kirby.
Elisabeth Mossová jako Kirby. | Foto: Apple TV+

V roli Kirby podává typicky intenzivní a empatický výkon. Pečlivě reflektuje své emocionální proměny. Navzdory neustálým zmatkům a nejistotě zatvrzele, až umanutě sleduje vrahovu stopu ve snaze znovu převzít ztracenou kontrolu nad vlastním životem.

Díky tomu však Dívka, která se třpytila zatím vyznívá působivěji jako psychologická studie vnitřně komplikované ústřední postavy než jako tajemný kriminální thriller.

Minisérie

Dívka, která se třpytila
Tvůrce: Silka Luisa
Prvních sedm epizod je k vidění na Apple TV+, poslední přibude v pátek 3. června.

 

Právě se děje

Další zprávy