Nevstoupíš dvakrát do stejného Hostelu

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 7. 2007 0:00
Eli Roth naservíroval další chod krvavé hostiny
Hostel II
Hostel II | Foto: Falcon

Recenze -  I pokračování hororového Hostelu se díky nízkému rozpočtu zaplatilo už po týdnu promítání v amerických kinech.  Ale jinak se opakování loňského překvapivého hitu nekonalo: za první víkend film Eliho Rotha vydělal méně než polovinu toho, co předchůdce.

Důvod je nasnadě. Ponuré východoevropské město Bratislava je zase vystavěné v kulisách Českého Krumlova, na začátku titulek hlásá Quentin Tarantino presents, a uvnitř je hodně umělé krve a starý známý ďábelský hostel, z nějž nevede cesta jinam než do bizarní továrny na smrt, kde boháči z celého světa ukájejí temné pudy.

Jen trojici naivních Američanů vystřídaly tři stejně naivní Američanky, Jana Vlasáka v roli hlavního zloducha slabší Milan Kňažko, a Barbaru Nedeljakovou v roli krásné ďáblovy pomocnice Vera Jordanová. A Michala Davida nahradil český rap a slovenské lidovky.

Paxton alias Jay Hernandez, jediný přeživší z prvního dílu, si líže rány v italské nemocnici poté, co brutálně pomstil zabití kamarádů na Janu Vlasákovi ve Vídni (fakticky v Praze, ale střední Evropa je přece jen jedna).

Povězte nám o tom místě na Slovensku, zeptá se ho vyšetřovatel a odstartuje tak rekapitulaci. Ukončí ji chlapík s motorovou pilou a můžeme se přenést k novým obětem,  triu studentek na prázdninovém kurzu umění v Itálii. Nevinné dlouho nezůstanou - za rohem už čeká podezřelá východoevropská krasavice Axelle a jí doporučený hostel s ještě podezřelejším recepčním.

Sympatická pohodářka Beth, nafrněná krasavice Whitney a depresivní ošklivka Lorna; kdo asi půjde první z kola ven? Zkušení vědí a ostatním to může být jedno - krve a dalších tělních tekutin bude stříkat dost. A pokud některá přežije, jen za cenu velkých obětí.

Snad ve snaze téma aspoň trochu oživit se Roth tentokrát vydává až do zákulisí hostelu,  sleduje i jednoho úchyláckého nováčka a skrze něj fungování zrůdné fabriky. Pikantnější ale je, že začínajícího zabijáka Stuarta si zahrál Roger Bart, známý fanouškům Zoufalých manželkem rolí lékárníka posedlého dokonalou Bree.

Hostel II
Hostel II | Foto: Falcon

Tady ovšem bude zoufalý Bart. Vrcholem prvního Hostelu byla scéna s Japonkou, nůžkami a vyhřezlým okem, tentokrát vrchol hnusu obstará právě onen začátečník, resp. jeho genitálie. Divák není ušetřen detailního pohledu na ně ani stejně detailního pohledu na to, co se s nimi stane. Mužskému publiku nelze doporučit.

Eli Roth se s diváky nikdy nemazlil a to mu vyneslo proslulost. Šok z prvního Hostelu  spojený s pocity nevolnosti ale těžko překonat. Už tenkrát šel na hranu; není divu, že o moc dál v druhém Hostelu zajít nemůže.

Usilovně se snaží šokovat třeba i tím, jak své americké krajany bez okolků dává všanc krvelačným mučitelům, zobrazováním nahoty, mučení krásných dívek i  zabíjení dětí. Ale co je to platné, výsledkem není děs, ale spíš otrávené zhnusení spojené s nudou z toho, že jsme jen svědky naplňování schémat.

Hostel II - Milan Kňažko a Vera Jordanová
Hostel II - Milan Kňažko a Vera Jordanová | Foto: Falcon

Po ulicích se opět pohybují hordy krvelačných cikáňat, ošuntěle okrojovaná mládež se baví na dožínkách. Jenže to nefunguje, stejně jako absinth tekoucí proudem jako ve všech pražských barech a předabovaní Pulp Fiction v televizi.

Český kameraman Milan Chadima znovu volí syrové barevné ladění, které nejspíš v očích Američanů vyjadřuje temnotu východní Evropy, a čeští herci se činí, aby jejich angličtina působila co nejbizarněji.

Jenže Hostel II nejenže neděsí, už ani nerozesmívá. Bizarní pohled na východoevropské reálie maří - snad jako omluva - korektně usilovné vysvětlování, že Slovensko je krásná země. Vždyť "Slováci neměli válku už 50 let, holky".

Hostel II
Hostel II | Foto: IMDb.com

Navíc si odhalením zákulisí Roth vystřílel i poslední zbytky munice, co mu zbyly v záloze od minula. Snad mu zbývá se jen v rámci globalizace přesunout na jiný kontinent a udělat pěknou celosvětovou sérii.

Kdo chce vidět večírkovou souputnici Paris Hiltonové Bijou Phillips, jak vyslovuje výraz dožínky,  má jedinečnou šanci. Ctitelé hororů by se měli porozhlédnout jinde; tohle není ani dobré béčko.

Hostel II, (Hostel: Part II), USA 2007. Scénář a režie Eli Roth, Milan Chadima, hudba Nathan Barr, hrají Lauren German, Bijou Philips, Roger Bart, Richard Burgi, Vera Jordanova, Jay Hernandez, Milan Kňažko a další. 100 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy