Netflix v prvních zemích zpoplatnil sdílení účtů. Španělé platí víc než Portugalci

Kultura AP, BBC, Kultura
9. 2. 2023 12:46
Videotéka Netflix začala uživatelům ve vybraných zemích nabízet, že mohou sdílet jeden účet mezi více domácnostmi, pokud si připlatí. Dle agentury AP opatření platí od této středy v Kanadě, Portugalsku, Španělsku a na Novém Zélandě. Už dřív ho firma zavedla v částech Latinské Ameriky. Podle deníku Wall Street Journal budou další země zřejmě následovat.
Kvůli sdílení účtů Netflix dle interních průzkumů přichází až o 100 milionů platících uživatelů.
Kvůli sdílení účtů Netflix dle interních průzkumů přichází až o 100 milionů platících uživatelů. | Foto: Shutterstock

Netflix má 231 milionů předplatitelů na 190 trzích, kvůli investorům ale potřebuje nabírat další. Dle interních odhadů až 100 milionů současných účtů sdílí přístupové údaje s dalšími domácnostmi. Právě z nich se firma letos snaží udělat další zdroj příjmů.

Management argumentuje tím, že od těchto lidí přichází o peníze, které pak nemůže investovat do výroby dalších filmů a seriálů, aby uspokojil klienty. Kritici poukazují na problematické scénáře, kdy je rodina rozvedená a žije na dvou místech, kdy člověk často cestuje, případně má třeba stálé bydliště a ateliér, nebo kdy děti odjedou studovat na školu do jiného města, ale dál chtějí používat účet svých rodičů. Ve všech těchto případech je možné, že Netflix začne žádat příplatek.

Podle agentury AP největší zátěžová zkouška přijde za několik týdnů, kdy videotéka nové opatření podle všeho zavede na svém hlavním trhu v USA. Dohromady žije v USA a Kanadě zhruba třetina jejích předplatitelů.

"Lidem, kteří spolu žijí, jsme vždy usnadňovali sdílení účtů prostřednictvím více profilů a povolením několika streamů naráz," napsala firma tuto středu na blogu. "Přestože tato opatření byla populární, vzbudila jisté domněnky ohledně pravidel používání a sdílení Netflixu," dodává. Britská BBC na to konto připomíná, že firma sdílení hesel od začátku tiše tolerovala. Roku 2016 ho ještě výslovně schválil zakladatel Reed Hastings a roku 2017 oficiální účet společnosti zatweetoval slogan "Láska je, když s někým sdílíte heslo". Byť zákaznická smlouva oficiálně nic takového nepovolovala.

Tak jako tak je s touto érou zřejmě konec, pokračuje BBC, protože Netflix na trhu čelí rostoucí konkurenci od služeb jako Disney+, HBO Max nebo Amazon Prime Video.

Stejně jako dalším podnikům mu také v důsledku inflace rostou náklady. Už vloni musel kvůli nižšímu nárůstu předplatitelů zrušit stovky pracovních míst a zdražit. Nyní ovšem hledá další zdroje příjmů v době, kdy náklady rostou také jeho uživatelům, upozorňuje BBC.

Od této středy si majitelé standardních a prémiových účtů v Kanadě, Španělsku, Portugalsku a na Novém Zélandu mohou připlatit za extra přístup až pro dva další lidi, kteří s nimi nežijí v jedné domácnosti, respektive se nepřipojují na stejnou wi-fi síť. V Kanadě příplatek vyjde na 7,99 kanadského dolaru měsíčně, na Novém Zélandu je to 7,99 tamního dolaru, v Portugalsku 3,99 eura a ve Španělsku dokonce 5,99 eura, v přepočtu zhruba 140 korun měsíčně navíc.

V Česku dnes vyjde standardní účet na 259 korun, ten prémiový na 319 korun. K nejlevnějšímu předplatnému typu Basic, Čechům nabízenému za 199 korun měsíčně, ve světě není možné připnout sdílený účet.

Uživatelům, kteří videotéku dlouhodobě sledovali s přístupovými údaji někoho jiného, Netflix dovolí přenést na nový účet historii toho, na co se podívali, nebo své nastavení a oblíbené pořady.

Firma neupřesnila, jak případně zakročí proti lidem, kteří budou účet sdílet dál s jinými. Podle BBC je nyní v Kanadě, Španělsku, Portugalsku a na Novém Zélandu žádá, aby stanovili svoji "primární lokaci", to znamená adresu hlavní domácnosti či bydliště. Služba údaj zaznamená, zároveň však uživatelé "budou moci dál snadno sledovat Netflix na svých soukromých zařízeních, nebo se přihlásit do nové televize, například v hotelu nebo domě pronajatém na prázdniny", slibuje Netflix.

Podle serveru Cnet.com zatím videotéka neshromažďuje GPS údaje, které by dovolily určit přesnou polohu uživatelů.

Ve vybraných zemích Latinské Ameriky už Netflix začal důsledněji ověřovat, odkud se uživatelé hlásí. Těm v Chile, Peru a na Kostarice oznámil, že se potřebují alespoň jednou měsíčně připojit ze své primární lokace a že pokud účet hodlají používat na více zařízeních, musí si připlatit. Tento vzkaz však firma po kritice smazala a nakonec se od něj distancovala. Lidem hlásícím se ke svému účtu z cizích adres automat v rámci testování zasílal SMS zprávu se čtyřmístným číselným kódem, který bylo nutné do 15 minut opsat, aby Netflix fungoval dál. Firma přiznala, že uživatelé si na to stěžovali.

Jeden z šéfů Netflixu Gregory Peters minulý měsíc oznámil investorům, že společnost chce při zpoplatňování sdílených účtů postupovat šetrně a pozvolna. "Je jasné, že tenhle krok nebude populární, že některé naštve, a dokonce odradí. Přistupujeme k tomu stejně opatrně, jako kdybychom zvyšovali ceny," uvedl. Firma si ale vyhodnotila, že všechna předplatná, která kvůli tomuto kroku ztratí, bohatě vynahradí novými.

Vloni v listopadu začal Netflix ve 12 vybraných zemích nabízet levnější typ předplatného s reklamami. V Česku tento typ účtu není dostupný.

Podle deníku Wall Street Journal byla změna na spadnutí už od roku 2019. Tehdy z interních průzkumů poprvé vyšlo, že Netflixu v dalším růstu brání enormní sdílení účtů. Následně ale přišla pandemie koronaviru a strmý nárůst předplatitelů v době, kdy byli lidé zavření doma a nesměli chodit ven. Díky tomu mohla firma nepopulární opatření odložit o dva roky.

Nyní už sdílení účtů nabralo takové grády, že například v Kolumbii překupníci na černém trhu prodávají speciální kartičky s přístupovými údaji, které buď byly zcizené, nebo vedou k účtům založeným přímo za cílem masového sdílení a přeprodávání. Wall Street Journal mluvil třeba se šestatřicetiletým šéfem malé IT firmy ve Venezuele, který si nedávno otevřel nově zprovozněnou záložku pro správu zařízení a překvapivě zjistil, že je na jeho účet přihlášeno 26 různých zařízení zdaleka nejen všech příbuzných, ale také jejich přátel.

Fenomén Netflix: Zvyky diváků se mění, Česko je skvěle nastartované, říká Zlatušková

Platforem jako Netflix se vyrojilo tolik, až se v tom výběru lidé začali ztrácet, řekla v roce 2020 Kamila Zlatušková, šéfka festivalu Serial Killer. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy