Netflix točí Remarqua v Česku. Ve filmovém Na západní frontě klid hraje Brühl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 5. 2021 16:55
Poblíž Prahy videotéka Netflix již od března natáčí novou celovečerní adaptaci klasického válečného románu Na západní frontě klid od Ericha Marii Remarqua. Film, který bude namluven v němčině, režíruje Edward Berger, známý seriály Deutschland 83 nebo Patrick Melrose. Premiéra je plánovaná na druhou polovinu příštího roku.
Netflix zveřejnil první fotografii z nové adaptace Na západní frontě klid.
Netflix zveřejnil první fotografii z nové adaptace Na západní frontě klid. | Foto: Netflix

Ve snímku s rozpočtem zhruba 20 milionů dolarů, což je v přepočtu 430 milionů korun, jednu z rolí ztvární Daniel Brühl, dvaačtyřicetiletá hvězda dramat Hanební pancharti nebo Rivalové. Tento týden tvůrci zveřejnili první fotografii, uvedl časopis Deadline.com.

Web Fandímefilmu.cz dohledal, že podle castingových inzerátů a zpráv na sociálních sítích se štáb kromě Prahy bude pohybovat v Roudnici nad Labem nebo Milovicích, server Ohřemedia.cz zmiňuje ještě Buškovice a Postoloprty.

Součástí štábu jsou také Češi, výtvarné zpracování má na starosti Pavel Vojtíšek, kaskadéry koordinuje Marek Svitek. Castingová agentura Talent management do filmu poptávala mladé muže hrající učitele, kuchaře, žáky vojenské školy nebo vojáky, kvůli čemuž ovšem musí být ochotni nechat se ostříhat, a dále ženy představující zdravotní sestry, dělnice, švadleny, pradleny nebo dívky flirtující s projíždějícími vojáky.

Jedna z nejznámějších protiválečných knih Na západní frontě klid vypráví o mladících, kteří se přihlásí do německé armády v první světové válce plni vlastenectví. Teprve na frontě naplno poznají hrůzy konfliktu, který je nenávratně změní.

Remarquův román o nesmyslnosti válčení byl několikrát zfilmován, nejznámější je verze Lewise Milestonea z roku 1930, která dostala Oscara za režii i nejlepší film. Další televizní adaptace z roku 1979, natáčená mimo jiné v Mostě nebo Karlových Varech, dosáhla na Zlatý glóbus.

Dosud ale nikdy nevznikla německojazyčná adaptace Remarquovy prózy. "Diváci žádají autenticitu. Dnes není jiná možnost než natočit tenhle film v němčině. Je neuvěřitelné, že to dosud nikdo neudělal," řekl vloni režisér Berger, který by svým Na západní frontě klid rád dostál podobné historické přesvědčivosti jako německé filmy Pád Třetí říše a Ponorka.

"Na západní frontě klid se sice odehrává v roce 1918, má co říct ale také k současnosti, hlavně rozpolcené současné debatě. Vidím ho jako hodně fyzický až tělesný, velmi moderní film, který dosud nikdo nenatočil očima mé země," dodal německý rodák Berger.

"Nástup streamovacích služeb otevřel dveře natáčení v jiných jazycích než angličtině. Dnes je s cizojazyčným filmem mnohem snazší oslovit světové publikum," míní jeden z producentů filmu Malte Grunert, podle nějž k tomu přispěly i seriály jako Papírový dům a Narcos na Netflixu.

Atraktivitu první světové války u diváků nedávno zvýšil oscarový film 1917.

Agentura ČTK koncem minulého týdne napsala, že objem natáčení v Česku se letos zřejmě vrátí na úroveň roku 2019, tedy před koronavirovou pandemií. Právě rok 2019 byl přitom pro zdejší filmový průmysl zatím rekordní, díky systému pobídek spravovanému Státním fondem kinematografie do České republiky přiteklo devět miliard korun ze zahraničních investic.

Momentálně v Česku projekty natáčejí nebo připravují kromě Netflixu také společnosti Amazon, Lionsgate, NBCUniversal, ZDF nebo Sky. Bude mezi nimi i pokračování dvou dosud největších zde natáčených seriálů: Carnival Row s hercem Orlandem Bloomem a Wheel of Time s Rosamund Pikeovou.

Mezi další rozsáhlé projekty připravované v Česku patří celovečerní film režiséra Marca Forstera nazvaný White Bird: A Wonder Story s Gillian Andersonovou a Helen Mirrenovou. Vypráví o židovské dívce, kterou ukrývá rodina v okupované Francii.

V Česku vzniká rovněž třetí řada úspěšného amerického seriálu Hanna nebo film Operations Totems, což bude příběh z období studené války o lásce mezi dvěma špiony ve východním Berlíně. Pracují na něm Amazon s Gaumontem.

Výhledově by se v Česku měla točit adaptace románu Choderlose Laclose Nebezpečné známosti pro Lionsgate nebo apokalyptický seriál Extinction. Netflix v Česku vyrobí svůj dosud nejdražší film The Gray Man, což bude thriller z prostředí CIA v hlavních rolích s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem, a také Kosmonauta z Čech, celovečerní adaptaci románu amerického spisovatele českého původu Jaroslava Kalfaře s Adamem Sandlerem.

Tvůrci natočili válečný snímek 1917 technicky skvěle, působí jako dokonalá počítačová hra, tvrdí filmový kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy