Netflix v Evropě bude chvíli méně kvalitní, aby nepřetížil internet

Reuters Kultura Ekonomika Reuters, Kultura, Ekonomika
Aktualizováno 20. 3. 2020 14:19
Internetová videotéka Netflix ve čtvrtek večer oznámila, že po celé Evropě sníží kvalitu svých streamovaných videí zhruba o 25 procent, aby ulehčila zdejším internetovým sítím.
Netflix k opatření přistoupil v reakci na pandemii koronaviru.
Netflix k opatření přistoupil v reakci na pandemii koronaviru. | Foto: Reuters

Cílem je zajistit, aby se internet v době koronavirové krize - kdy čím dál víc lidí na starém kontinentě pracuje z domova a kromě filmů či televizních seriálů streamuje také přednášky či videokonference - přesunem příliš mnoho dat naráz nepřetížil a nedocházelo k výpadkům.

K dohodě o dočasném snížení objemu dat mezi službou a jejími uživateli došlo po rozhovoru mezi šéfem Netflixu Reedem Hastingsem a eurokomisařem pro vnitřní trh Thierrym Bretonem. Ten ve středu požádal videotéku, aby raději snížila kvalitu, než riskovala, že ucpe evropský internetový provoz. Navzdory zvýšenému provozu zatím sítě na starém kontinentu výraznější potíže nehlásí.

Podle Netflixu má opatření trvat 30 dní a vymyšlené je tak, aby si uživatelé stále mohli naplno užít službu, za kterou v Česku platí mezi 199 až 259 korunami měsíčně. Konkrétně se sníží bitrate streamu, zřejmě ale ne natolik, aby se obraz rozpixeloval, což by hrozilo při nižším objemu dat.

"Některým uživatelům se kvalita může mírně zhoršit, jiní to ani nepostřehnou," odpověděl mluvčí Netflixu na dotaz televize CNN.

"Rozhodnutí Netflixu a dalších streamovacích platforem dočasně snížit kvalitu rozlišení dává smysl a může pomoci stabilizovat problémy s kapacitou současných sítí," připouští pro Aktuálně.cz šéfredaktor technologického magazínu inSmart.cz Lukáš Voříšek. Podle něj je možné, že podobný krok učiní i další poskytovatelé obsahu.

Dle časopisu Variety.com každá hodina streamu přes Netflix znamená přenos zhruba 1 gigabajtu dat při standardní kvalitě a 3 gigabajty ve vysokém rozlišení. Kromě toho služba nabízí ještě prémiový balíček s kvalitou videa 4K, kde k uživateli teče ještě víc dat. Právě tohoto programu se omezení může dotknout nejcitelněji.

"Jen pro představu, streamování ve Full HD rozlišení má až čtyřikrát menší datový tok než stream ve 4K. Rozdíl přitom pocítí málokdo, většina uživatelů je stále zvyklá na nižší rozlišení z pozemního vysílání. Jak IPTV, tak různé streamovací platformy typu Netflix jsou netypickým provozem, na který nemusí být připraveny některé ze sítí či jejich částí, stejně jako nemusí být připraven zákazník, jenž využívá základní tarif s pomalým připojením," dodává Lukáš Voříšek.

Netflix již od svého spuštění v letech 2010 a 2011 užívá nástroj, který v reakci na dostupný průtok dat automaticky reguluje kvalitu streamování, pro nynější rozhodnutí tak nepotřebuje naprogramovat nové nástroje.

Šéf Netflixu Reed Hastings.
Šéf Netflixu Reed Hastings. | Foto: Reuters

Ve Spojených státech zatím Netflix k obdobnému kroku nepřistoupil.

Koncem roku 2019 firma oznámila, že v Evropě, na Blízkém východě a v Africe má dohromady 51,8 milionu platících uživatelů, což představuje 31 procent celosvětových předplatitelů Netflixu.

Britská BBC informovala, že užívání internetu celosvětově v posledních týdnech stouplo, jak čím dál víc lidí pracuje z domova a vyhýbá se vycházení na veřejnost. Telekomunikační firma Vodafone zkraje tohoto týdne oznámila padesátiprocentní nárůst v Evropě, stejně tak šéf Facebooku Mark Zuckerberg ve středu konstatoval "výrazný nárůst" zájmu o užívání své platformy. Konkrétně služby WhatsApp a Facebook Messenger jsou na více než dvojnásobku obvyklé uživatelské aktivity.

 

Právě se děje

Další zprávy