Netflix bude mít vlastní ságu. Za pokračování Na nože s Craigem zaplatí miliardy

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
3. 4. 2021 12:54
Poté co skončí v roli Jamese Bonda, se anglický herec Daniel Craig zřejmě uplatní v další filmové sérii. Bude účinkovat ve dvou pokračováních satirické krimi komedie Na nože, která obě natočí Netflix. Firma za ně zaplatí v přepočtu miliardy korun.
Daniel Craig bude znovu hrát detektiva Benoita Blanca.
Daniel Craig bude znovu hrát detektiva Benoita Blanca. | Foto: Lionsgate

Ve čtvrtek Netflix oznámil, že s Craigem chystá dvě pokračování. Stejně jako v případě původního snímku scénář napíše a režie se ujme Rian Johnson.

Podle časopisů Variety a Deadline za výrobu obou filmů Netflix zaplatí dohromady mezi 400 a 500 miliony dolarů, v přepočtu mezi 8,8 a 11 miliardami korun. V takovém případě by se jednalo o jedny z nejvyšších částek, jaké kdy streamovací služba utratila za jakékoliv filmy. Netflix čísla odmítl potvrdit. Zatím firma nejvíc, okolo 200 milionů dolarů, vynaloží na snímek The Gray Man, který se má částečně natáčet v Česku.

Podle agentury AP lze pochopit, proč Netflix investuje tolik. Pokud by pokračování Na nože mělo podobný úspěch jako první díl, videotéka tak získá svou první filmovou franšízu. Netflix přitom již delší dobu usiloval o to, aby se také v tomto ohledu přiblížil tradičním filmovým studiím, která mají největší komerční úspěch právě z dlouholetých ság.

Walt Disney Pictures takto rozvíjí série Hvězdné války, Piráti z Karibiku nebo Avengers, Warner Bros. mají superhrdiny ze světa DC Universe nebo Harryho Pottera, Universal Pictures vlastní práva na Rychle a zběsile či Jurský park a Paramount slavil úspěch s Transformers. Konkurenční videotéka Amazon Prime Video momentálně chystá televizní seriál ze světa Pána prstenů, další lukrativní značky.

O práva na další díly Na nože se Netflix přetahoval s Amazonem a Applem, které nakonec přeplatil, dodává časopis Deadline. Druhý díl by se měl začít natáčet koncem června v Řecku, casting začne okamžitě.

Původní Na nože, které mělo v českých kinech premiéru začátkem loňského roku, vyprávělo o vyšetřování záhadného úmrtí autora tajemných detektivních příběhů. Do jeho rodinného sídla, kde jsou všichni příbuzní podezřelí, s policisty přijíždí vyšetřovat také výstřední soukromý detektiv Benoit Blanc v podání Daniela Craiga.

"Tradiční detektivku, v níž se spletitě pátrá po tom, kdo zločin provedl, filmař obnažil až na kost. A přitom zůstal maximálně věrný podstatě. Staromilství si tu podává ruku s ryze současnými vypravěčskými hrátkami a na Johnsonově podání je skvělé především to, jak mnohá pravidla zdánlivě staví na hlavu, ale zároveň jim zůstává maximálně věrný," napsalo v recenzi Aktuálně.cz.

Ve snímku, který byl volně inspirován příběhy ve stylu Agathy Christie, kromě Craiga účinkovaly hvězdy Jamie Lee Curtisová, Chris Evans, Don Johnson, Ana de Armasová, Frank Oz nebo Christopher Plummer v jedné ze svých posledních rolí.

Craig a Armasová si za herecké výkony vysloužili nominace na ceny Zlatý glóbus, kde mělo Na nože šanci uspět také v hlavní kategorii pro film roku. Nakonec ale neproměnilo ani jednu nominaci. Režisér Rian Johnson je za scénář momentálně nominován na Oscara.

První díl vyrobila společnost Lionsgate. Měl rozpočet okolo 40 milionů dolarů, celosvětově ale utržil 311 milionů dolarů, v přepočtu 6,9 miliardy korun.

Třiapadesátiletý Daniel Craig v posledních dvou dekádách proslul jako představitel agenta 007. Jamese Bonda naposledy ztvární ve snímku Není čas zemřít, který byl kvůli pandemii koronaviru několikrát odložen. Do kin má přijít letos v říjnu.

Ve filmu Na nože vyšetřuje Daniel Craig záhadného úmrtí autora detektivních příběhů. | Video: Vertical Ent.
 

Právě se děje

Další zprávy