Nepovedení mamuti doklusali za mořem na první místo

Kamil Fila Kamil Fila
10. 3. 2008 11:01
Velkofilm 10 000 let př.n.l. vyhrál první víkend
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles Severoamerický víkendový žebříček návštěvnosti podle očekávání vyhrál velkofilm Rollanda Emmericha 10 000 let př. n. l. odehrávající se v pravěku, který nikdy neexistoval.

Snímek s rozpočtem okolo 105 milionů dolarů utržil 35, 7 milionů, což je sice druhý nejlepší otvíráktohoto roku - ovšem oproti jeho předchozím filmům Den poté (68, 7 mil.) a Godzilla (44 mil.) jde o slabší výsledek.

Snímek má navíc neuvěřitelně špatné a škodolibé recenze (z 81 dosud zveřejněných je pouze 6 kladných) a lze očekávat, že příští týden nastane velký propad v návštěvnosti, což při množství nasazených kopií (3410) nevěstí pro producenty mnoho dobrého.

Kritici se přímo předhánějí v tom, kdo to filmu víc natře. "Postavy možná mluví anglicky, ale scénář je tatarský," napsal jeden a druhý si přisadil: "Jestli jste si mysleli, že 300: Bitva o Thermopyly byla hloupá, tak považte, že 10 000 let př. n. l. je 33 333 krát hloupější."

Foto: Aktuálně.cz

I když recenzenti přiznávají, že film má dobré triky, nejsou schopni překousnout jiné věci: "Roland Emmerich má pozoruhodný talent vysát veškerý život i z potenciálně zajímavých příběhů."

"Nemohu si ujasnit, kdy přesně se ten film odehrává, ale určitě to bude v dávných časech, kdy ještě nebyla auta, střelné zbraně a bulvární blogy. A určitě taky předtím, než existovaly soudržné příběhy a dialogy, které dávaly smysl."

I pozitivněji nakloněné recenze jen ironicky obracejí argumenty a soudy negativních recenzí.
"Na úplně neandrtálské úrovni ten film funguje" či "Je to tak blbé, že se to nedá brát vážně, ale dostatečně pitomé, aby to mohl být určitý druh zábavy."

Někteří recenzenti se dokonce spolehli jenom na pravěké citoslovce: "Yabba-Dabba-neee!"

Pokud vítězný film aspoň podporuje recenzenty a diváky v kreativitě, druhý snímek je vyslovený nezajímavý a přežvýkaný omyl. College Road Trip je po Welcome Home, Roscoe Jenkins letos už druhá (!) trapná černošská komedie s Martinem Lawrencem v hlavní roli.

Utržila 14 milionů dolarů a doufejme, že do dvou týdnů zmizí z Top 10, jak už to u filmů tohoto ražení bývá.

Foto: Aktuálně.cz

Třetí se drží thriller Úhel pohledu, který z mnoha personálních a časových perspektiv líčí atentát na prezidenta: 7, 5 milionů za třetí týden značí, že americká kina jsou na počátku roku dost na suchu.

Vzhledem ke 40 milionovému rozpočtu ale producenti mohou být v klidu. Film se zaplatí přinejmenším ze zahraničních tržeb a prodeje televizních práv; DVD už přinese čistý zisk.

Na čtvrté místo z prvního klesla vynalézavě nechutná komedie Semi-Pro o nepříliš zdatných basketbalistech ctících módu 70. let. Komik Will Ferrell netáhne tentokrát diváky tolik jako jindy. Na nižších víkendových tržbách 5, 9 milionu se ale mohla podepsat i vysoká nepřístupnost R.

Nešťastně pátý se s 5, 7 miliony při premiéře umístil velice slušný lupičský thriller s výmluvným názvem The Bank Job. Snímek má dobré kritiky (76% kladných) i divácké ohlasy.

Foto: Aktuálně.cz

Ranař Jason Statham známý z velmi nevázaného Kurýra a Zastav a nepřežiješ tentokrát v trochu vážněji laděném filmu zkušeného řemeslníka Rogera Donaldsona (Rozpoutané peklo, Test, V zajetí rychlosti) odvádí dobrou žánrovou práci. Jenomže publikum to ignoruje a film si asi zpětně najde až na DVD.

Šestá se drží v žebříčku povedená dětská fantasy Kronika rodu Spiderwicků. Pomalu se díky víkendovým 4, 8 milionům přehoupla na domácích tržbách přes 60 milionů. Není to mnoho, ale nebude z toho nakonec takový propadák, jako to vypadalo hned po premiéře.  Byla by to ostatně škoda: podle ohlasů jde po delší době o film, který si děti (i jejich rodiče) zaslouží.

"Historická" limonáda Králova přízeň s půvabnými herečkami Scarlett Johanssonovou a Natalií Portmanovou klesá v žebříčku a příště se s nimi zřejmě nepotkáme.

Seskok dolů absolvoval i Jumper, který je s celkovou sumou 72, 5 milionu nejsilnějším filmem v Top 10, ale jeho tažení kiny po čtyřech týdnech pomalu končí. Ti, co ho viděli první týden, na něj snad už milosrdně zapomněli.

Foto: Aktuálně.cz

Taneční ptákovina pro hiphopové cosmogirls s titulem Let´s Dance 2 se nachází na 9. místě, podprůměrná romantická komedie Bláznovo zlato na desátém.

Tento týden definitivně opustily žebříček všechny oscarové filmy (Tahle země není pro starý, Až na krev, Juno). Příští týdny nic moc náročnějšího neslibují, velké hity se tradičně chystají až na květen.

 

Právě se děje

Další zprávy