Němý černobílý Umělec si znovu řekl o Oscary

Pavel Kroulík
13. 1. 2012 13:22
Francouzský snímek ovládl Critics Choice Awards
Hlavní herecké Critics Choice Awards: Geroge Clooney a Viola Davisová
Hlavní herecké Critics Choice Awards: Geroge Clooney a Viola Davisová | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Francouzský němý film The Artist (Umělec) opanoval čtvrteční udílení cen Critics Choice Awards. Snímek o počátcích zvukového filmu získal čtyři ocenění včetně cen za nejlepší film a nejlepší režii pro Michela Hazanaviciuse. Další jsou za hudbu a kostýmy.

Umělec pojednávající o počátcích filmu je největším sběratelem cen v letošní sezóně, za snímek roku ho již označila většina recnzentských spolků a vévodí i nominacím na Zlaté Glóby. Nicméně nechce se stále věřit, že by němý film skutečně vyhrál hlavního Oscara. Navíc není pořád oficiálně známo, zda vůbec může podle pravidel v hlavní kategorii soutěžit. Na druhé straně za ním v USA stojí bratři Weinsteinovi, jedni z nejlepších lobbistů v Hollywodu.

Autor Umělce Michel Hazanavicius
Autor Umělce Michel Hazanavicius | Foto: Aktuálně.cz

Pravděpodobnější ale je, že by Umělec získal režijního Oscara jako gesto uznání. Hlavní cena připadne spíš formálně tradičnějšímu filmu, který zapadá do panující krizové atmosféry, jež hledá oporu a naději. To je případ dvou snímků, které si nyní odnesly herecké ceny. Rodinného dramatu Děti moje a snímku Černobílý svět; ten byl natočen podle bestselleru Kathryn Stockettové a vypráví o „rasovém boji" černých služek na americkém Jihu v 60. letech.

Z Critics Choice Awards má Černobílý svět (The Help) tři ceny v hereckých kategoriích. Kritici označili za nejlepší herečku představitelku hlavní role Violu Davisovou, za nejlepší herečku ve vedlejší roli pak Octavii Spencerovou. Třetí cenu získal snímek za celkové obsazení.

Děti moje od autora Bokovky Alexandera Paynea mají cenu pro nejlepšího herce: tu si odnesl George Clooney za postavu otce, jenž musí najít vztah k dcerám. Nejlepším hercem ve vedlejší roli kritici vyhlásili Christophera Plummera za roli umírajícího otce-gaye v komedii Začátky (The Beginners). Thomas Horn dostal cenu pro mladého herce za film Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko. Nejlepší komedií jsou Bridesmaids (Ženy sobě), nejlepším akčním snímkem je Drive a animákem Rango. 

Ženy sobě:  režisér Paul Feig a producent Judd Apatow
Ženy sobě: režisér Paul Feig a producent Judd Apatow | Foto: Aktuálně.cz

Nový film Woodyho Allena Půlnoc v Paříži má cenu za původní scénář a baseballové drama Moneyball trofej za adaptovaný scénář. Americká adaptace Mužů, kteří nenávidí ženy vyhrála ocenění za střih a poslední Harry Potter (Relikvie smrti - část 2) ceny za masky a za zvuk.

Critics Choice Awards udělila posedmnácté Broadcast Film Critics Association, jež sdružuje na 250 recenzentů z televize, rádií i online médií a je největší organizací tohoto typu v USA a Kanadě. Černobílý Umělec měl jedenáct nominací, stejně jako další snímek oslavující kinematografii a magii filmu - Hugo a jeho velký objev. Scorseseho 3D novinka však zcela propadla.

Podobně jako u dalších cen média nyní připomínají, že Critics Choice Awards „jsou dobrým ukazatelem Oscarů". Loni získali tyto ceny za hlavní roli Colin Firth a Natalie Portmanová - a pak jim snímky Králova řeč a Černá labuť vynesly i Oscary.

Každopádně pokud na tradiční tipovací hru přistoupit, pak větší předpovědní hodnotu by měly mít ceny od profesních cechů, jež pomalu převzaly štafetu cen od recenzentských sdružení. Filmoví profesionálové jsou totiž často zároveň členy oscarové akademie, která zlaté sošky udílí.

I když kritici většinou upřednostňují „menšinovější snímky" a profesní cechy zase více „divácké tituly", nakonec ovšem dochází ke značnému průniku množin. Kvalitních filmů každoročně není tolik, aby nenastal širší konsensus; a jedno sdružení navíc inspiruje a motivuje druhé.

Umělec
Umělec | Foto: Festival de Cannes

Hra o výroční ceny, jež vrcholí udílením Oscarů, je založena na vzájemné výhodnosti. Sdružení se stávají symbolickou součástí „cesty k Oscarům" - a Oscary naopak mají dlouho dopředu dostatečné promo. Funguje to tak minimálně v rámci komunikace mezi filmovým průmyslem a masovými médii.

Naposledy se z profesních cechů ohlásilo Sdružení režisérů, které na svou cenu ve čtvrtek nominovalo pětici Michel Hazanavicius (Umělec), Woody Allen (Půlnoc v Paříži), David Fincher (Muži, kteří nenávidí ženy), Alexander Payne (The Descendants - Děti moje) a Martin Scorsese (Hugo a jeho velký objev).

Cech scenáristů Writers Guild of America už počátkem týdne na cenu za původní scénář navrhl Ženy sobě, Půlnoc v Paříži, „rakovinovou" komedii 50/50, snímek Win Win od indie oblíbence Toma McCarthyho a novinku režiséra Jasona Reitmana nazvanou Young Adult, k níž napsala scénář Diablo Cody (autorka snímku Bacha, kouše oceněná Oscarem za těhotenskou komedii Juno).

O cenu za adaptovaný scénář se ucházejí Děti moje, Černobílý svět, Hugo a dvakrát Steven Zaillian: sám za Fincherovu adaptaci Mužů, kteří nenávidí ženy a spolu s Aaronem Sorkinem za scénář k Moneyballu.

Půlnoc v Paříži
Půlnoc v Paříži | Foto: Aktuálně.cz

Vlivný Producers Guild má v desítce nominovaných hraných filmů Děti moje, Umělce, Půlnoc v Paříži, Černobílý svět, Huga, Ženy sobě, Muže, kteří nenávidí ženy, Moneyball, Clooneyho The Ides of March (Dny zrady) a Spielbergovu novinku War Horse (Válečný kůň).

Tuto sestavu jmenuje i většina dalších sdružení, kromě ní se mluví ještě o zmíněném uměleckém akčňáku Drive či Stromu života od Terrence Malicka, z dalších výlučnějších titulů je zmiňován McQueenův Stud.

V neděli dovedou sezónu cen před finále Zlaté Glóby označované za generálku na Oscary. Trofeje uděluje sdružení zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu a mnozí ho označují za obskurní spolek, který není ve svých tipech na vítěze nijak úspěšnější než jiná sdružení. Navíc loni propukl skandál, že se členové nechávají při nominacích uplácet.

Nicméně popularita Glóbů těží z toho, že se jako jedny z mála cen vysílají v přímém přenosu za přítomnosti mnoha hvězd a v neformální atmosféře. Pro studia a distributory je to tedy velká šance, jak na své filmy upozornit diváky i akademiky. Letos bude zájem o to větší, že se jako moderátor vrací Ricky Gervais, který loni stihl pozurážet v přímém přenosu mnoho hollywoodských hvězd.

 

Právě se děje

Další zprávy