Německou cenu získal film o vztahu s robotem, v týdnu ho uvedou česká kina

ČTK Kultura ČTK, DPA, Kultura
2. 10. 2021 12:43
Německou cenu Zlatá Lola pro hraný snímek roku získala tragikomedie Miluj svého robota. Klade otázku, zda se lze zamilovat do robota. Výsledky v Berlíně oznámila tamní filmová akademie, informovala agentura DPA.
Maren Eggertová dostala za účinkování v Miluj svého robota cenu Lola pro nejlepší ženský výkon v hlavní roli.
Maren Eggertová dostala za účinkování v Miluj svého robota cenu Lola pro nejlepší ženský výkon v hlavní roli. | Foto: Be2Can

Snímek o vztahu vědkyně s robotem od režisérky Marie Schraderové byl oceněn čtyřikrát. Kromě té hlavní dostal sošky za scénář a režii, představitelka hlavní role Maren Eggertová navíc obdržela Lolu pro nejlepší ženský výkon v hlavní roli.

Film Miluj svého robota začnou česká kina plošně promítat 28. října. Už v nadcházejícím týdnu ho ale díky festivalu Be2Can mohou vidět diváci v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Jičíně, Kolíně, Jablonci či Boskovicích.

Jeho protagonistkou je vědkyně Alma z Pergamonského muzea v Berlíně. Aby získala peníze na výzkum, zúčastní se experimentu. Po dobu tří týdnů musí žít s humanoidním robotem Tomem, jenž se přizpůsobí jejímu charakteru a potřebám coby ideální životní partner. Je vytvořen pouze proto, aby byla hrdinka šťastná.

Zlatou Lolu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal Oliver Masucci z filmu Enfant terrible, což je životopisný snímek o režisérovi Raineru Werneru Fassbinderovi.

Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášen Pan učitel Bachmann a jeho třída, který už má na kontě i cenu poroty z Berlinale. Vypráví o vztahu nekonformního učitele s jeho multikulturní třídou. Snímek trvá 217 minut, k vidění byl na letošním festivalu v Karlových Varech.

Čestná cena za zásluhy náleží rakouské herečce Sentě Bergerové. Ocenění se dočkal i film jejího syna Simona Verhoevena. Komedie Nightlife: Na tahu byla oceněna coby nejnavštěvovanější titul.

Ceremoniál se v Berlíně konal za účasti zhruba 1200 lidí z německé filmové branže. Ti se mohli sejít poprvé od začátku pandemie. Scenáristka a režisérka vítězného snímku Schraderová se však akce zúčastnila pouze přes telemost, protože momentálně natáčí v New Yorku.

O vítězích rozhodlo přes 2000 členů akademie. Německé filmové ceny Lola jsou považovány za nejprestižnější v zemi, dodává agentura AFP.

Film Miluj svého robota začnou vybraná česká kina promítat již tento týden. | Video: Film Europe
 

Právě se děje

Další zprávy