Německojazyčný festival uvede filmy o chemických zbraních i špehování občanů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 10. 2021 12:40
Festival Das Filmfest, který představuje německé, rakouské a švýcarské novinky, zahájí příští středu 20. října snímek Curveball. Projekce v pražském kině Lucerna se zúčastní představitelé hlavních rolí Sebastian Blomberg a Michael Wittenborn. Patnáctý ročník přehlídky do 26. října uvede tři desítky snímků.
Festival zahájí film Curveball.
Festival zahájí film Curveball. | Foto: Das Filmfest

Akci v biografech Lucerna a Atlas pořádají německý Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum a švýcarské velvyslanectví. Od 2. do 7. listopadu festival pokračuje v brněnském kině Art. Samostatná retrospektiva režiséra Wernera Herzoga se koná v pražském Ponrepu.

Zahajovací snímek Curveball režiséra Johannese Nabera odkrývá "skutečný příběh jedné z největších fake news v novodobé historii o výrobě biologických zbraní pro Irák za vlády Saddáma Husajna," míní Klára Arpa z pražského Goethe-Institutu.

Irácký diktátor použil biologické zbraně v 80. letech minulého století ve válce s Íránem i při etnických čistkách v převážně kurdských provinciích. Při operaci Anfál jeho vojska nasadila bojovou látku yperit i nervový plyn sarin. Podle kurdských představitelů při zásahu zemřelo až 180 tisíc civilistů. Nasazení chemických zbraní zakazují Ženevské úmluvy.

V roce 2011 irácký přeběhlík Rafíd Džanábí přiznal, že německé rozvědce začátkem tisíciletí podsunul smyšlenou zprávu o mobilních laboratořích, v nichž Husajn údajně vyrábí další zbraně hromadného ničení. Němci zprávu předali Američanům, kteří ji následně použili jako jeden z důvodů pro invazi do Iráku v roce 2003. Právě tímto příběhem se zabývá snímek Curveball.

Hrané i dokumentární filmy zařazené do letošního programu Das Filmfestu podle pořadatelů spojují události posledního století i nenápadné osobní příběhy na pozadí dějin a společenských problémů.

Program je rozřazen do několika sekcí. Ta nazvaná Das Filmfest Spezial uvede mimo jiné hraný film o slavném režisérovi Rainerovi Werneru Fassbinderovi nazvaný Enfant terrible.

Sekce nazvaná Ne! pojednává o vzdoru vůči okolí i potřebě vzepřít se sám sobě. Film Táhněte do Moskvy přiblíží v Česku nepříliš známý skandál s tajnými spisy z konce 80. let minulého století ve Švýcarsku, kdy policie špehovala statisíce občanů kvůli jejich údajným sympatiím s politikou Sovětského svazu. České premiéry se zúčastní režisér Micha Lewinsky.

V sekci Ve jménu rodiny diváci uvidí mimo jiné novinku německé oscarové režisérky Caroline Linkové nazvanou Jak Hitler ukradl růžového králíčka, která také z pohledu dětí líčí židovskou emigraci v době nacismu.

Z dokumentů festival nabídne mimo jiné hned dva snímky, Davos a Fórum, věnované loňskému zasedání Světového ekonomického fóra a vlivu mocných na společnost.

Součástí programu je dále časosběrná road movie Německá cesta režiséra Wolfganga Etticha, který se po pádu Berlínské zdi s dlouhými časovými odstupy setkával s týmiž lidmi ve východním Německu. Zachytil jejich naděje i zklamání.

Vloni se Das Filmfest kvůli pandemii koronaviru konal jen on-line. Sedm snímků podle pořadatelů zhlédlo 2000 diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy