Němci natočí Vinnetoua, scénář píše autor Tance s vlky

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
22. 8. 2011 22:47
S myšlenkou přišel už zemřelý producent Eichinger
Foto: Aktuálně.cz

Berlín  - Německá produkční společnost Constantin Film se chystá v USA znovu zfilmovat klasický dobrodružný román Karla Maye Vinnetou. Začít točit se má příští rok a jako scenárista byl už angažován Michael Blake, který je podepsán pod oscarovým westernem Tanec s vlky.

"Nápad udělat tenhle film leží u nás ve společnosti už deset let," řekl mnichovskému deníku Merkur šéf Constantin Filmu Martin Moszkowicz.

S myšlenkou přivést znovu na plátna kin legendárního náčelníka Apačů, kterého proslavil francouzský herec Pierre Brice, podle Moszkowicze přišel zakladatel německé produkční firmy Bernd Eichinger. Známý filmař, který letos v lednu zemřel, byl považován za velkého znalce Mayova díla.

V roli producenta stál za filmem Resident Evil, ale hlavně za adaptacemi Ecova Jména růže, románu My děti ze stanice ZOO či Süskindovy knihy Parfém: Příběh vraha. V roce 2004 byl Eichinger nominován na Oscara za scénář k filmu Pád Třetí říše, před dvěma roky na sebe opět upozornil snímkem Baader Meinhof Komplex.

Vinnetouovská série vznikala v šedesátých letech. Celkem pět základních mayovek natočil Harald Reinl v letech 1962-68, často v jugoslávských lokacích v koprodukci Jugoslávie, Itálie a tehdejšího západního Německa.

Filmy neměly mnoho společného s realistickými westerny té doby ani s cílenými parodiemi. Přesto na snímky o "ušlechtilých rudoších " v čele s Vinnetouem dodnes nostalgicky přísahají generace fanoušků zejména z východní Evropy.

Foto: Aktuálně.cz

Ostatně v té době většina lidí ve východním bloku neměla s klasickými westerny mnoho zkušeností, do kin se dostávalo jen minimum filmů - proto také mayovky suplovaly tento hlad po dobrodružství a romantice na Divokém západě. Zároveň svým laděním působily výchovně a "ideologicky korektně" - v duchu marxismu se daly interpretovat jako vítězství "rudých bratrů" nad "bezohlednými kapitalisty a imperialisty".

Šestašedesátiletý scenárista Blake proslul adaptací románu Tanec s vlky; za ni získal jednoho ze sedmi Oscarů, kterými byl tento western režírovaný Kevinem Costnerem oceněn. "Je jedním z nejlepších znalců dějin a střetávání evropských osadníků s indiánskými kmeny na americkém jihozápadě," tvrdí Moszkowicz. 

Výběr scenáristy napovídá tomu, že by nový film mohl nabídnout stejné "rozložení morálních sil" jako původní snímky. Právě Tanec s vlky vytyčil nový milník v dějinách žánru - do té doby se westerny indiánům příliš nevěnovaly a převrácená perspektiva "kovbojky" do "indiánky" neměla nikdy masový ohlas. Teprve po úspěchu Tance s vlky mohl vzniknout hollywoodský hit Poslední mohykán, kde byl hlavním akčním hrdinou právě indián (mimochodem román J. F. Coopera v roce 1964 natočil i Reinl).

Zda ale v případě nového filmu o Vinnetouovi vznikne serióznější pokus o western, nebo spíš naivně milá zábava, melodrama s humanistickým podtextem či jakýsi akční rodokaps, to naznačí až jméno režiséra. Každopádně jistá nadsázka ve filmu zřejmě zůstane už díky předloze. 

Rovněž nebyla oznámena jména hlavních představitelů. Uvidíme, zda například Old Shatterhand bude tentokrát hrán Němcem (tak jako jím je v knihách) nebo zda jeho roli opět převezme hollywoodská hvězda jako kdysi Lex Barker - dříve proslavený coby představitel Tarzana.

Constantin Film se chystá dotáhnout do konce také další z Eichingerových projektů - snímek o únosu Rakušanky Nataschy Kampuschové. "Bernd napsal 50 až 60 stránek scénáře. Ten se teď dokončuje a na začátku příštího roku se bude ve Vídni a v Německu filmovat," doplnil Moszkowicz.

Tady se režijní taktovky ujme Američanka Sherry Hormannová, od níž mohli čeští diváci naposledy v kinech vidět životopisné drama Květ pouště.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy