Němce uchvátilo "mlčení mnichů"

BBC, kul
8. 1. 2006 0:05
Berlín - Německá kina plní v posledních týdnech neobvyklý film: tříhodinový dokument odehrávající se v klášteře, během něhož stěží padne jediné slovo.  

Snímek "Into Great Silence" ("Do hlubokého ticha") je intimním vyobrazením každodenního života kartuziánských mnichů vysoko v odlehlém cípu francouzských Alp. Film vznikl až 17 let poté, co režisér Philip Groening poprvé požádal o povolení k realizaci.

Je hluboká noc, její temnotu narušují jen zapálené svíce. Mniši v hrubých hábitech sedí v ledovém chladu kamenného kláštera a odříkávají gregoriánské verše.

"Myslím, že to dělají jednoduše proto, že se rozhodli dostat blíže k Bohu," tvrdí režisér Groening. "Je to velmi prostý koncept, podle něhož je Bůh ryzím štěstím, a čím více se k němu přiblížíte, tím jste šťastnější."

Opakující se životy

O povolení natáčet v odlehlém klášteře Grande Chartreuse požádal režisér poprvé před zmíněnými 17 lety. Když je konečně obdržel, objevil svět sešněrovaný přísnými pravidly, která se od založení řádu téměř nezměnila. Mniši se zavázali k téměř absolutnímu mlčení, jež přerušuje pouze to, co jeden z nich označil za "teror zvonu".

Režisér žádal o natáčení 17 let
Režisér žádal o natáčení 17 let | Foto: Philip Gröning

"Jakmile se smíříte s faktem, že při úderech zvonu prostě bez přemýšlení vstanete a jdete dělat to, co se od vás právě žádá, pak každý okamžik, který máte k dispozici, je ve vás natrvalo přítomen," uvedl mnich. "Nemusíte si nic plánovat, jako třeba: 'Co budu dělat za dva roky?' nebo: 'Jak by měla za 15 let vypadat moje kariéra?' Své sehrává absence řeči - samotný okamžik se stává velmi, velmi silným."

Filmový hit

Snímek přibližuje donekonečna opakovanou klášterní rutinu. V jednom záběru podává mnich zahalený stínem oběd přes okénka ve dveřích kobek. Kameraman pak vstoupí dovnitř, kde mniši spí na slamnících a zahřívají je pouze plechová kamínka. Majestátní pozadí tvoří zasněžená krajina francouzských Alp.

#reklama

Groening zde během natáčení strávil několik měsíců. "Když jsem z kláštera odjížděl, přemýšlel jsem, co jsem tam vlastně prožil, a uvědomil jsem si, že se mi dostalo výsady pobývat v komunitě lidí, kteří žijí prakticky bez jakýchkoliv obav," uvedl režisér. "Mají pocit, že smrt je pouhá proměna, a mají pocit, že pokud se něco nedaří, je to v pořádku, protože si to tak Bůh přál, a toto přesvědčení mne změnilo."

Začátek řádu spadá do roku 1084, kdy svatý Bruno s šesti druhy založil v Chartreuse u Grenoblu první klášter. Kartuziáni jsou nejpřísnějším křesťanským řádem a rozhodně se nečekalo, že se tříhodinový téměř němý film, který o nich pojednává, stane hitem. Snímek se však promítá před zaplněnými sály a fascinuje diváky jedinečnými záběry života, jenž je dnes za klášterními zdmi zcela neznámý.

Oficiální stránku filmu najdete ZDE.

Oficiální stránku řádu najdete ZDE.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy