Nejvlivnější celebritou je podle Forbesu Angelina Jolie

Kultura Kultura, Red Kul
4. 6. 2009 17:26
Barack Obama je jako první prezident mezi stovkou
Angelina Jolie a Brad Pitt
Angelina Jolie a Brad Pitt | Foto: Reuters

Washington - Žebříček nejvlivnějších celebrit, který každoročně vyhlašuje americký ekonomický časopis Forbes, dobře ukazuje vliv a váhu médií. Špičku letos obsadila herečka Angelina Jolie s nijak zázračnými příjmy 27 milionů dolarů, ale neutuchajícím zájmem médií, jež se věnují jejímu manželství s Bradem Pittem, adoptovaným i vlastním dětem a rodinnému planetárnímu páchání dobra.

Herečka, jež se loni objevila v Eastwoodově dramatu Výměna a propůjčila hlas Tygřici v animované Kung Fu Pandě, tím na druhé místo z loňského vrcholku sesadila televizní hvězdu Oprah Winfreyovou, která naopak vydělala rekordních 275 milionů dolarů.

Prestižní seznam tradičně zahrnuje hlavně pěvecké a filmové hvězdy a umístění vychází z kombinace  dvou kritérií: výše výdělků a právě publicity za posledních 12 měsíců.

Madonna na turné
Madonna na turné | Foto: Reuters

Mezi stovku současných nejvlivnějších celebrit magazín zařadil na 49. příčku časopis i prezidenta USA.  Barack Obama se tak stal první hlavou státu, která se během výkonu funkce dostala do každoroční soupisky. Bill Clinton se sice v žebříčku objevil v letech 2002, 2003, 2004, 2005 a 2007, ale úřad opustil už v roce 2001.

"Obama je nesporně nejslavnější osobou na světě. Jeho historická kampaň mu pomohla prodat miliony výtisků jeho knihy a dostal se na obálky časopisů," říká Lacey Roseová z Forbesu. O prvního Afroameričanka v Bílém domě je zájem jako o prezidenta, hlavu rodiny i celebritu.

Na třetí příčce letos skončila zpěvačka Madonna, která byla loni 21. K postupu jí pomohlo nejen 110 milionů dolarů a turné Hard Candy, ale hlavně rozvod s režisérem Guyem Ritchiem a snaha adoptovat další dítě z Malawi.

Za ní jsou od třetí do desáté příčky zpěvačka Beyoncé Knowles, Tiger Woods, Bruce Springsteen, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Brad Pitt a Kobe Bryant.

Foto: Reuters

Stejně zajímavý je seznam těch, kdo vypadli. Johnny Depp, loni šestý díky Pirátům z Karibiku, v seznamu vůbec není. Také britská autorka příběhů Harryho Pottera J.K. Rowlingová, která byla loni na deváté příčce, v první stovce vůbec nefiguruje.

BBC tradičně hlásí, že nejvýše postavenými Brity jsou po Potterově zmizení patnáctí Coldplay. Pětadvacátý je se 75 miliony dolarů porotce ze Superstar a Britains Got Talent Simon Cowell. Na komika Hugha Laurieho, hvězdu seriálu Dr. House, zbylo 94. místo.

Naopak vypadl šéfkuchař Gordon Ramsay, nevešla se ani Kate Winsletová navzdory zisku Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy