Nejvíce slovenských filmových cen získalo drama Masaryk. I zde použili podobný trik s distribucí

ČTK ČTK
7. 4. 2017 23:15
Životopisné drama Masaryk získalo při dnešním slavnostním předávání nejvíce slovenských filmových cen. Česko-slovenský snímek režiséra Julia Ševčíka dostal cenu Slnko v sieti (Slunce v síti) v osmi kategoriích. Film uspěl i při udílení Českých lvů. Snímek Masaryk měl oficiální slovenskou premiéru sice až letos v březnu, v jednom z bratislavských kin byl však uveden již loni v prosinci. Splnil tak podmínky, aby mohl být zařazen do letošního udělování cen.
Foto: Bioscop

Bratislava - Česko-slovenské drama Masaryk měl 12 nominací na slovenskou národní filmovou cenu. Porota ocenila herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, film dále uspěl i v kategoriích Nejlepší kameramanský výkon či Nejlepší filmový střih.

Čtyři ceny dostal film Učitelka režiséra Jana Hřebejka, stal se i nejlepším hraným filmem roku. Snímek o zdánlivě empatické, avšak manipulující pedagožce měl nejvíce, až 13 nominací. Uspěl rovněž v divácké anketě o nejoblíbenější film.

Po jedné ceně Slovenské filmové a televizní akademie dostaly v různých kategoriích filmy Já, Olga Hepnarová, dále Rudý kapitán, jakož i Richard Müller:Nepoznaný o slovenském zpěvákovi Müllerovi. V kategorii Nejlepší dokumentární film vyhrál snímek Pára nad řekou režisérů Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa.

Masaryk byl i na Slovensku uveden minulý rok v jediném kině

Snímek Masaryk měl oficiální slovenskou premiéru sice až letos v březnu, v jednom z bratislavských kin byl však uveden již loni v prosinci. Splnil tak podmínky, aby mohl být zařazen do letošního udělování cen.

Za podobný postup čelili v České republice distributoři filmu Masaryk kritice, že kvůli udílení cen Český lev postupovali nefér, když snímek nechali promítnout pouhých sedm dnů před koncem minulého roku v jediném kině. Do běžné distribuce snímek vstoupil minulý měsíc.

Jedna z producentek snímku Učitelka Zuzana Mistríková využila děkovnou řeč při předávání slovenských filmových cen ke kritice slovenských politiků za jejich postoj vůči slovenskému veřejnoprávnímu rozhlasu a televizi RTVS. Mistríková se vymezila například vůči premiérovi Robertu Ficovi, který opakovaně označil zpravodajství RTVS za opozičně laděné a který se vyslovil pro výměnu vedení této instituce.

"Veřejnoprávní média nemají sloužit vám, politikům. RTVS poskytuje službu veřejnosti," řekla Mistríková.

Loni nejvíce slovenských filmových cen získal slovensko-český snímek Eva Nová režiséra Marka Škopa. Ocenění bylo původně udělováno jednou za dva roky, a to vzhledem k dřívější nízké produkci snímků v zemi pod Tatrami.

Jednoznačný výsledek Českých lvů je pro filmové ceny nevýhodný. Akademici by měli příště hlasovat odpovědněji, tvrdí filmový kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy