Nejvíc šancí na Zlaté Glóby má koktavý král Colin Firth

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
14. 12. 2010 15:25
Film The King's Speech má sedm nominací
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Josh Duhamel, Katie Holmesová a Blair Underwood si letos přivstali, aby spolu s šéfem asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hoolywoodu Philipem Berkem tradičně nad ránem místního času vyhlásili nominace na Zlaté Glóby.

Snímkem, který z jejich úst zazněl nejčastěji, překvapivě nebyla Černá labuť ani The Social Network. Pole se sedmi nominacemi vede britské monarchistické drama The King's Speech, nicméně vysledky jsou velmi těsné a sestava adeptů na ceny je očekávaná.

Dobový film o koktavém králi Jiřím VI. je nominován v kategorii nejlepší drama a nejlepší režie pro Toma Hoopera, Colin Firth má nominaci za titulní úlohu zadrhávajícího monarchy a otce dnešní královny Alžběty II. Nominace za vedlejší úlohy získali Helena Bonhamová Carterová (za roli královské manželky) a Australan Geoffrey Rush za vedlejší, ale iniciační úlohu králova logopeda.

O výsledcích nominací pochopitelně rozhoduje i silná lobby producentů - a právě o bratrech Weinsteinových, kteří stojí za King ´s Speech, se ví, že dovedou být v prosazování svých zájmů velmi urputní a strhávat pomocí kampaní pozornost ke svým "koňům".

Foto: Fox

V hlavních kategoriích (filmy,  herci v hlavní roli) dělí Zlaté Glóby své nominace na dramata a muzikály/komedie. V dramatech budou s filmem The King's Speech bojovat předpovídaní soupeři: boxerský The Fighter (s Markem Wahlbergem a Christianem Balem), sci-fi Inception (Počátek) a dva zmíněné filmy, baletní Black Swan a The Social Network.

Seznam všech nominací najdete zde

Posledně jmenovaný film o vzniku Facebooku a  jeho zakladateli má celkem šest nominací: režijní pro Davida Finchera, za scénář, za hlavní dramatickou roli pro Jesseho Eisenberga i za vedlejší pro Andrewa Garfielda.

Šet nominací má také Fighter. Nechybí Bale ve vedlejší roli, který si podle mnoha recenzí ukradl film pro sebe. David O. Russell je nominován za režii, do pětice tři zmíněné filmaře doplňují Darren Aronofsky (Black Swan) a Christopher Nolan (Inception). Jeho Počátek má nominaci za hudbu (Hans Zimmer) i za scénář (sám Nolan), ale chybí v hereckých kategoriích.

Čtěte také:
The Social Network je film roku, zní ze všech stran
Vznik Facebooku si už vysloužil doporučení na Oscara
Spekulace o filmech roku: Ovládnou Hollywood komunisti?

Z favorizovaných dramat dost neúspěšně vyšel z nominací snímek Winter's Bone i horolezecké drama 127 Hours Dannyho Boylea. Šanci na zisk Glóbu mají jen Jennifer Lawrenceová, resp. James Franco v hlavní roli.

V pětici nominovaných komedií jsou kromě filmu The Kids Are All Right o lesbickém páru naopak poměrně nečekané tituly: Alice in Wonderland (Alenka v říši divů) od Tima Burtova, RED o agentech důchodcích, muzikál Burlesque (Varieté) s Christinou Aquilerou a Cher a komedie TheTourist. Hlavně poslední dva jsou kritiky vnímány jako velmi nepovedené.

Letošní rok tak opět ukazuje, že je k dispozici mnohem více seriózních dramat, která mohou zápolit o ceny a na mnohé se vůbec nedostane, zatímco dobrých komedií a muzikálů je nedostatek a musí se shromáždit do stanoveného počtu nominací stůj co stůj.

Foto: Aktuálně.cz

Kategorie muzikálů/komedií přinesla dvě herecké nominace Johnnymu Deppovi - za Alenku a Turistu (za něj má nominaci i jeho herecká partnerka z filmu Angelia Jolie). V kategorii animovaných snímků byly nominovány Toy Story 3, francouzský Iluzionista, Jak vycvičit draka, Já, padouch a Na vlásku.

Zlaté glóby oceňují i televizní tvorbu. Tady byl nejúspěšnější muzikálový seriál Glee, který získal pět nominací.

Glóby jsou sice označované za generálku na Oscary a předloni uhodly úspěchy Milionáře z chatrče, ale statisticky jako předpověď držitelů zlatých sošek příliš úspěšné nejsou.

Jejich oblibu a publicitu u médií i filmového průmyslu lze hledat spíš v tom, že se jako jedny z mála novinářských cen rozdávají v opulentním přímém televizním přenosu, navíc bývají uvolněnější než Oscary. I když jejich filmy nevyhrají, pro studia i hvězdy je to příležitost získat publicitu, připomenout se divákům a znovu i akademikům.

68. Glóby budou udílet 11. ledna 2011, moderovat je bude herec a komik Ricky Gervais. A mohly by být v oscarových tipech úspěšnější než v minulosti. Akademie už podruhé rozšířila nominace v hlavní kategorii nejlepší film z pěti snímků na dvojnásobek, takže je tu větší pravděpodobnost překryvu.

 

Nejlepší film - drama

Black Swan
The Fighter
Inception
The King's Speech
The Social Network

Nejlepší film - komedie/muzikál

Alice in Wonderland
Burlesque
The Kids Are All Right
Red
The Tourist

Režie

Darren Aronofsky (Black Swan)
David Fincher (The Social Network)
Tom Hooper (The King's Speech)
Christopher Nolan (Inception)
David O. Russell (The Fighter)

Herec v hlavní roli - drama

Jesse Eisenberg (The Social Network
Colin Firth (The King's Speech)
James Franco (127 Hours)
Ryan Gosling (Blue Valentine)
Mark Wahlberg (The Fighter)

Herečka v hlavní roli - drama

Halle Berry (Frankie and Alice)
Nicole Kidman (Rabbit Hole)
Jennifer Lawrence (Winter's Bone)
Natalie Portman (Black Swan)
Michelle Williams (Blue Valentine)

Herec v hlavní roli - muzikál/ komedie

Johnny Depp (Alice in Wonderland)
Johnny Depp (The Tourist)
Paul Giamatti (Barney's Version)
Jake Gyllenhaal (Love and Other Drugs)
Kevin Spacey (Casino Jack)

Herečka v hlavní roli - muzikál/ komedie

Anne Hathaway (Love and Other Drugs)
Julianne Moore (The Kids Are All Right )
Annette Bening (The Kids Are All Right)
Emma Stone (Easy A)
Angelina Jolie (The Tourist)

Herec ve vedlejší roli

Christian Bale (The Fighter)
Michael Douglas  (Wall Street: Money Never Sleeps)
Andrew Garfield (The Social Network)
Jeremy Renner (The Town)
Geoffrey Rush (The King's Speech)

Herečka ve vedlejší roli

Amy Adams (The Fighter)
Helena Bonham Carter (The King's Speech)
Mila Kunis (Black Swan)
Melissa Leo (The Fighter)
Jacki Weaver (Animal Kingdom)

Scénář

127 Hours
The Kids Are All Right
The King's Speech
The Social Network
Inception

Cizojazyčný film

Biutiful
The Concert
The Edge
I Am Love
In a Better World

Televizní série

Broadwaůl Empire
Dexter
The Good Wife
Mad Men
The Walking Dead

Televizní komediální nebo muzikálová série

30 Rock
The Big Bang Theory
The Big C
Glee
Modern Family

 

Právě se děje

Další zprávy