Nejvíc cen vychytal ve Zlíně Liverpoolský brankář

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 6. 2011 10:06
Festival pro děti a mládež rozdal Zlaté střevíčky
Liverpoolský brankář
Liverpoolský brankář | Foto: Aktuálně.cz

Zlín - Norský snímek Liverpoolský brankář režiséra Arilda Andresena získal hlavní cenu v kategorii hraného filmu pro děti na závěr zlínském festivalu.

Zlín Film Festival rozdal i ostatní Zlaté střevíčky - nejlepším hraným snímkem pro mládež se stal dánský film Obejmi mě pevně režiséra Kaspara Munka. Cenu za nejlepší animovaný film obdržel český snímek Larghetto od Jaroslava Nykla.

Larghetto
Larghetto | Foto: Aktuálně.cz

Uznání za tvůrčí přínos v tvorbě pro děti a mládež převzal Petr Nárožný. V evropských debutech zvítězila Láska jako jed, kterou režírovala Francouzka Katell Quillévéréová. Grand Prix Zlín Film Festivalu ve čtvrtek získal režisér Otakar Vávra, který letos oslavil 100 let.

"Vítězové potvrdili současné trendy ve světové kinematografii - stále je velmi silná Skandinávie, Francie, Kanada. Myslím si, že filmy, které tady vyhrály, by měly vidět všechny děti v celém Česku. A já doufám, že to tak bude, že je uvedou televize, případně kina," řekl umělecký šéf festivalu Petr Koliha.

Vítězný Liverpoolský brankář přibližuje život chlapce, který se musí vyrovnávat se složitými životními problémy - šikanou ve škole, utlačováním. Všechny problémy nakonec překoná chytrostí, energií a hlavně vtipem. "To jsou přesně ty filmy, které by mladí lidé měli vidět - mají pozitivní vyústění a přitom jsou zábavné a vtipné," poznamenal Koliha.

Liverpoolský brankář se stal nekorunovaným králem festivalu, když obdržel také Cenu Dona Quijota a Cenu ekumenické poroty pro děti. Cenu ekumenické poroty pro mládež získal další z filmů oceněný Zlatým střevíčkem - Obejmi mě pevně.

Obejmi mě pevně
Obejmi mě pevně | Foto: Aktuálně.cz

O Zlatý střevíček bojovalo několik českých snímků. V dětské kategorii to byly například filmy F.A. Brance V peřině a Čertova nevěsta Zdeňka Trošky. V soutěži celovečerních hraných debutů byl například snímek Václava Kadrnky Osmdesát dopisů.

Na galavečeru byla vyhlášena i další ocenění. Cenu města Zlína - zvláštní uznání hranému filmu pro děti - získal jihokorejský snímek Zcela nový život, který natočila režisérka Ounie Lecomteová. Cenu Miloše Macourka - zvláštní uznání hranému filmu pro mládež - obdržel snímek Klukanda z Francie, který režírovala Céline Sciammaová. Snímek získal i speciální cenu poroty.

Cenu Hermíny Týrlové pro mladé tvůrce do 35 let převzaly kanadské Sněhové vločky a mrkev v režii Samathy Lericheové-Gionetové. Dánský snímek Mrakodrap, který režíroval Rune Schjött, si ze Zlína odvezl Zvláštní cenu mezinárodní odborné poroty pro soutěž evropských debutů.

Mezinárodní dětská porota pro hraný film pro mládež vybrala jako nejlepší snímek Mám vás rád úplně nejvíc, který režíroval Philippe Locquet. Film získal i ocenění divácké obce v kategorii hraný film.

Nejlepším filmem pro děti dětská porota vyhlásila belgický snímek Oliviera Ringera Pokradmu. Nejlepším animovaným filmem jsou podle divácké obce nizozemské Cihly režiséra Froda Kuiperse.

Festival do páteční půlnoci přilákal 108 000 návštěvníků, na přehlídku se akreditovalo 2400 hostů.  Přehlídka nabídla 244 filmů ze 44 zemí světa, sedm porot hodnotilo 76 soutěžních snímků.  Letošní ročník měl několik témat: 75. výročí zlínských filmových ateliérů, 110. výročí narození Walta Disneyho a také italskou a maďarskou kinematografii.

 

Právě se děje

Další zprávy