Nejvíc antioscarů můžou vysát upíři ze Stmívání

Pavel Kroulík
24. 1. 2011 15:05
Zlaté maliny nominovaly na nejhorší počiny roku

Los Angeles - Filmy Twilight Saga: Zatmění, Poslední vládce větru a Sex ve městě 2 mají nejvíc nominací na populární anticeny Zlatá Malina, které tradičně uděluje stejnojmenná nadace.

Třetí díl upírské ságy, která se těší přízni romantických dívek a opovržení od všech ostatních diváckých skupin, i nejnovější zastávka na sestupné kariéře režiséra M. Night Shyamalana mají shodně devět nominací na zlatě posprejované ceny velikosti golfového míčku v hodnotě jednoho dolaru. Výlet čtyř vyphotoshopovaných Newyorčanek do pouště získal o dva návrhy méně.

Poslední vládce větru
Poslední vládce větru | Foto: Bontonfilm

Ne/populární Zlaté maliny založil John Wilson v roce 1980 coby protilátku na záplavu "sebeoslavných" cen. Tradičně se udělují v předvečer Oscarů a totéž platí pro nominace. O vítězích rozhodoval americký sbor asi 600 stovek hlasujících členů stejnojmenné nadace; poslední dva roky se k "antioscarové" akademii mohou za poplatek připojit přes internet i lidé z dalších zemí.

Zatmění, které "bodovalo" i v loňských ročnících, si jako komplexně nepovedený snímek odnáší nominace ve všech "prestižních" kategoriích: nejhorší film, nejhorší režisér pro Davida Sladea, nejhorší pokračování i scénář. Chybět v nominacích za hlavní roli nemohou herečtí představitelé série Taylor Lautner, Robert Pattinson a Kristen Stewartová; film je adeptem i na kolektivní hereckou cenu za nejhorší obsazení.

Ačkoli musí být zdánlivě lehké si ze snímku utahovat, v seznamu adeptů na nejhorší film roku je i twilightovská parodie Vampires Suck. Možná to bude tím, že za ní stojí nechvalně známé duo Jason Friedberg a Aaron Seltzer, které film jako vždy vybavilo spoustou nechutných a nevtipných vtipů.

Posledním titulem v pětici potenciálně nejhorším počinů roku je komedie The Bounty Hunter (Exmanželka za odměnu). Film vynesl také nominace za nejhorší výkony Gerardu Butlerovi a Jennifer Anistonové; herečka z televizních Přátel, jež pomalu pozbývá své kouzlo, ji podpořila ještě výkonem v dalším rom-komu Záměna.

SJ Parkerová na premiéře Sexu ve městě 2
SJ Parkerová na premiéře Sexu ve městě 2 | Foto: Reuters

Soupeřkami o hereckou Malinu jí budou zmíněná Stewartová, Megan Foxová (Jonah Hex), Miley Cyrus (The Last Song) a pak dohromady Sarah Jessica Parkerová, Kim Cattrallová, Kristin Davisová a Cynthia Nixonová z druhého Sexu ve městě.

Nominovány sice byly jako jedna žena, ovšem pod označením "4 Gals Pals" - což je výraz pro dobré kamarádky, ale podle slovníku také označení pro "tři gaye a lesbičku předělané na heterosexuálky". Malinová akademie si v rámci zábavnosti příliš neláme hlavu s pravidly a tradičně zařazuje do návrhů podobné úlety.

V kategorii nejhorší pár nebo obsazení je tak uvedeno "tvář Joshe Brolina & přízvuk Megan Foxové". Konkurenty jim jsou osádky zmíněného Zatmění, Sexu ve městě 2, Vládce větru plus duo Anistonová s Butlerem.

Butler soutěží i sám za sebe v mužské kategorii: s Lautnerem, Pattinsonem, Jackem Blackem (Gulliverovy cesty) a Ashtonem Kutcherem (Killers a Valentine's Day).

Výběr adeptů na ceny je letos poměrně jednoznačný. Kategorie za režii, za scénář a za remake či pokračování mají téměř shodné obsazení jako nejhorší film. V režijní kategorii jen Exmanželku za odměnu vystřídal Sylvester Stallone za The Expendables, ve scénáři tentýž film vyměnila trojka tchánovsko-zeťovské série, snímek Fotři jsou lotři! V pokračováních je pak místo romantické komedie nominován 3D remake Souboje Titánů.

Manželka za odměnu
Manželka za odměnu | Foto: Sony / Columbia

Loňská 3D horečka si dokonce vysloužila speciální kategorii Nejzbytečnější užití 3D, které vám jen vydloube oči: kromě extrémně nepovedené konverze Titánů je tu Vládce větru, Saw 3D, Louskáček 3D s Elle Fanningovou a Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty (všechny letošní nominace najdete zde).

Hollywoodské celebrity si celkem pochopitelně pro tyto ceny často nechodí. K několik výjimkám patří režisér Paul Verhoeven (Showgirls) či Halle Berryová (Catwoman) - ta předvedla scénku parodující její oscarovou výhru za Ples příšer, čímž si vydobyla respekt pořadatelů i fanoušků.

Loni si pak pro trofej pro nejhorší herečku došla před Oscary Sandra Bullocková za film All About Steve. Evidentně nabuzená rolí absolutní favoritky na zlatou sošku dokonce přitáhla na pódium vozík s DVD, žertovala a rozdávala disky publiku. Od den později také svého prvního Oscara skutečně vyhrála za snímek Blind Side.

Jako nejlepší film loni neslavně zvítězili Transfromers dvojka. Ceny jsou sice chápány jako sarkastický prst zvednutý za přílišnou megalomanii a nesoudnou vážnost, ale většinou je nakonec dostávají prohřešky celebrit, které hazardují se svým jménem coby obchodní značkou.

Souboj Titánů
Souboj Titánů | Foto: Warner Bros

Mnohem častěji než klasické blockbustery je vyhrávají i hloupé komedie, překomplikované thrillery a jiné bizarnosti, které jsou řemeslně zvládnuté, ale jinak napsané podle příčky Jak nemá vypadat soudržný film.

Loni byly vyhlášeny i nejhorší počiny desetiletí. Nejstrašnějším filmem se stala travoltovská sci-fi Bojiště Země, nejhorším hercem dekády byl vyhlášen Eddie Murphy, tradiční sběratel Malin za komedie, v nichž bez sebereflexe sám hraje většinu rolí, a nejhorší herečkou dekády Paris Hiltonová.

Oba vítězové patří spolu s Mikem Myersem do další skupiny malinových oblíbenců, kteří opakovaně dostávají upozornění, že by se neměli pokoušet být vtipní. Výsledek už totiž neocení ani milovníci podivně úchylné zábavy ve stylu "je to tak hrozné, až je to dobré".

 

Právě se děje

Další zprávy