Nejtěžší to bylo s kočkami. Vášáryová v Cannes uvedla Jasného restaurovaný film

ČTK ČTK
15. 7. 2021 11:39
Na festivalu v Cannes byla ve čtvrtek představena digitální restaurovaná verze československého filmu Až přijde kocour z roku 1963 od režiséra Vojtěcha Jasného. Z Prahy ji přivezl Národní filmový archiv.

Jde o jediný český, respektive československý titul v soutěžních sekcích letošního ročníku přehlídky. V Cannes byl poprvé uveden zhruba před půl stoletím, tehdy získal zvláštní cenu poroty a další dvě ocenění. K restaurované verzi teď vznikla i nová znělka.

Film na francouzské Riviéře doprovodila slovenská herečka Emília Vášáryová. Byl to jeden z prvních celovečerních snímků, kde hrála. Režisér Jasný si ji vybral, protože se léta věnovala gymnastice, uvedla.

Herečka také pro festivalový tisk zavzpomínala na okolnosti natáčení. "Ve snímku účinkoval velký počet koček. Velkou výzvou bylo s nimi vydržet na hrazdě, jelikož se kvůli výšce třepaly jako listí ve větru. Jedna z nich byla tak vyděšená, že mě poškrábala, a obě jsme spadly dolů. Ona velice elegantně, já trochu méně, protože mě pak odvezli do nemocnice," uvedla Vášáryová s tím, že zranění ale nebyla nikterak vážná.

Herečka se zúčastnila představení filmu také v roce 1963, tehdy ho francouzské publikum přijalo vřele, vybavuje si.

Vedle Vášáryové ve snímku účinkují Jan Werich, který se podílel i na scénáři, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák nebo Vladimír Menšík.

V sekci Cannes Classics soutěží dalších zhruba 20 filmů, například Dvojí život Veroniky od Krzysztofa Kieślowského nebo Mulholland Drive od Davida Lynche.

Titul Až přijde kocour byl pod dohledem Národního filmového archivu digitálně restaurován v italském studiu L'Immagine Ritrovata. Finančně se na tom podíleli manželé Milada a Eduard Kučerovi. "V minulosti jsme v Boloni dohlédli na restaurování filmu Extase, který byl mimo jiné v roce 2019 v Benátkách oceněn jako nejlepší digitálně restaurovaný film. Spolupráce se nám osvědčila, a proto jsme se na studio obrátili i v případě Kocoura," řekl už dříve ředitel sekce audiovizuálních sbírek archivu Jonáš Svatoš.

Českým kinům bude restaurovaný snímek k dispozici od 29. července.

K restaurované verzi Až přijde kocour vznikla nová znělka. | Video: Národní filmový archiv
 

Právě se děje

Další zprávy