Nejsem čarodějnice! Film ze Zambie s vtipem upozorňuje na nesmyslné zlo, v Cannes jsou z něj nadšení

Hana Slívová Hana Slívová
27. 5. 2017 6:00
Nadšené reakce na festivalu v Cannes sklidil film pětatřicetileté režisérky původem ze Zambie Rungano Nyoni, který satirickou formou upozorňuje na africkou podobu nenávisti k ženám. Hraný snímek I Am Not a Witch (Nejsem čarodějnice) se zabývá tématem obviňování žen z čarodějnictví.
Maggie Mulubwa, hlavní hvězda filmu I Am Not a Witch
Maggie Mulubwa, hlavní hvězda filmu I Am Not a Witch | Foto: I am not a Witch

Autorku ceněného canneského filmu I Am Not a Witch o nesmyslném obviňování žen z čarodějnictví vedla při přípravě snímku víra v satiru. "Hledala jsem cestu, jak upozornit na tak závážný problém, a našla jsem ji v humoru. Díky nadsázce se lidi o téma budou zajímat," věří režisérka Rungano Nyoni, která se narodila v Zambii, ale vyrůstala va Walesu.

Film vypráví příběh osmileté holčičky Shuly, kterou po banální události vesničané obviní z čarodějnictví. Musí odejít do pouště do tábora, v němž všchny odsouzené ženy žijí nový život  čarodějek. V táboře jsou přivázány provazem k velké špulce. Ty, které se šňůru pokusí přeříznout, se promění v kozu.

Inspirací byla režisérce zkušenost z domovské Zambie, kam se vydala navštívit rodinu. Sousedé jednu její příbuznou obvinili z toho, že se dokáže proměnit v hada. "Nebyl to ojedinělý případ, obvinění z čarodějných praktik u nás, ale třeba i v Ghaně, Tanzánii nebo Středoafrické republice přibývá," říká.

Právě do Ghany pak odjela na návštěvu jednoho "čarodějného" tábora. Ženy tam sice smí chodit do kostela a na návštvu za nimi mohou dorazit vnoučata, jinak ale musí každý den pracovat na poli jejich šéfa. Režisérka strávila v táboře měsíc poslechem tamních příběhů. "Většinu žen obvinili z čarodějnictví známí, kteří jim záviděli například dobrou práci," dodává.

Hlavní roli v jejím filmu ztvárnila devítiletá Maggie Mulubwa. Režisérka vybírala z devíti set holčiček, ovšem už během castingu neustále myslela na dívku, již kdysi vyfotil na severu Zambie její muž. Za pomoci vedoucího místního kmene a aplikace WhatsApp se holčičku nakonec podařilo dohledat a do snímku obsadit.

"Byla skvělá. Nikdy nechodila do školy, tak jsme založili sbírku a až do osmnácti let jí budeme platit školné. Je to superchytré dítě. Neuměla ani slovo anglicky, teď už ale mluví plynně. Pořád, nezavře pusu," směje se Rungano Nyoni.

 

Právě se děje

Další zprávy