Nejpopulárnější seriál USA dorazil do Česka. Odstartovala s ním platforma Skyshowtime

Nejpopulárnější seriál USA dorazil do Česka. Odstartovala s ním platforma Skyshowtime
Harrison Ford jako Jacob Dutton.
Snímek ze seriálu 1923.
Helen Mirren jako Cara Dutton.
Julia Schlaepfer v roli Alexandry.
Foto: James Minchin III
Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
14. 2. 2023 18:00
Už zase hledí do kamery a nepotřebuje víc než charisma a klobouk. Americký herec Harrison Ford se prozatím nevrátil ve své nejpopulárnější roli archeologa a dobrodruha Indiany Jonese. Stal se však součástí jedné z nejoblíbenějších televizních sérií v dnešní Americe.

Od tohoto úterý mohou westernovou ságu 1923, stejně jako spoustu dalších pořadů i filmů, ve videotéce Skyshowtime nově sledovat také diváci z osmi evropských zemí včetně Česka.

Harrison Ford coby Jacob Dutton projíždí městem uprostřed amerického státu Montana. A byť se svými společníky míjí zaparkované automobily a píše se rok 1923, čas se tu od dob Divokého západu příliš neposunul. Spojené státy jsou uprostřed krize, místní rančeři často berou spravedlnost do vlastních rukou a v lokálech to vře i bez kořalky, neboť po celé zemi platí prohibice.

"Tuhle rodinu odjakživa pronásledovalo násilí," říká v úvodu pilotního dílu hlas vypravěčky. To už ostatně demonstrovala další silná žena z tohoto rodu, manželka Jacoba Duttona, kterou ztělesnila Helen Mirren. Hned zkraje ukáže, že si sama umí poradit s čímkoli za pomoci dobře mířené střely.

Rodina Duttonových, o které je tu řeč, v současnosti patří k nejsledovanějším televizním dynastiím v zámoří. Seriál je už třetím počinem, který o této familii pro stanici Paramount stvořil Taylor Sheridan. Toho proslavily filmy z odlehlých končin světa, kde neplatí jasně daná pravidla, ať už jde o drama Sicario, kde se střetává policie s drogovými kartely na americko-mexické hranici, či snímek Wind River ze zasněžené pustiny státu Wyomingu, kde agent FBI vyšetřuje smrt indiánské dívky.

Westernovým seriálem Yellowstone, prvním počinem o rodině Duttonových, autor přenesl svou zálibu ve zkoumání světů z okraje civilizace na obrazovky. Yellowstone začal v létě 2018. Když vloni v listopadu odstartovala pátá řada, zlomila všechny rekordy zámořské televize.

První epizoda přitáhla přes 12 milionů sledujících, více než jakýkoli hraný seriál roku. Úspěch byl o to větší, že šlo o produkci placené kabelové televize, která porazila největší celostátní kanály jako CBS, NBC nebo ABC.

Drsný seriál s Kevinem Costnerem v roli Johna Duttona uměl prostředím i melodramatickým tónem oslovit starší publikum, dokonce byl populárnější ve státech, kde volby vyhrávají konzervativnější republikáni. Přitom v něm Taylor Sheridan, který bez ohledu na místo a dobu děje vždy píše či točí variaci na western, tak jako obvykle řešil aktuální společensko-politické problémy. Yellowstone se stal hitem i proto, že oproti mnoha jiným jeho obliba u diváků i kritiky s každou další řadou stoupala.

Předloni v prosinci příběhy rodiny Duttonových pokračovaly seriálem nazvaným 1883. V nynějším nejnovějším přírůstku jménem 1923 ukazuje Harrison Ford kořeny rodiny, kde o problémy nikdy nebyla nouze.

Jak poznamenává jeho seriálová manželka Cara při pohledu na jednoho z potomků bláznícího na divokém koni: "Proč nebezpečí přináší mužům tolik potěchy?" A to spolu s ní a tvůrci bude zkoumat i publikum. Hned pilotní díl však ukazuje, že sadismus či potěcha v násilí tu není vlastní jen šlachovitým chlapům v kloboucích.

Dějová linka ze školy, kde jeptišky převychovávají dívky z řad původních obyvatel USA za pomocí bití během vyučování, se nese v duchu Sheridanovy tvorby, která se navzdory všudypřítomné brutalitě s citem věnuje outsiderům, menšinám, utlačovaným. A bude v tom pokračovat. Začátkem měsíce televize oznámila, že pro velký úspěch natočí druhou řadu 1923.

Seriály 1923, 1883 a Yellowstone jsou třemi z mnoha položek, které českým divákům od úterka nabízí videotéka Skyshowtime. V čele její nabídky stojí nedávné velkorozpočtové filmy Top Gun: Maverick a Jurský svět: Nadvláda.

Seriál 1923 je na Skyshowtime s českými titulky. | Video: Skyshowtime

Diváci tu dále najdou akční snímky Seveřan, Ambulance, Mission: Impossible - Národ grázlů, loňské dobové Panství Downton: Nová éra, animované Mimoně 2: Padouch přichází, seriály Halo a Star Trek: Podivné nové světy nebo další počiny režiséra Taylora Sheridana včetně série Tulsa King, kde se ve velké televizní roli poprvé představuje Sylvester Stallone.

Platforma láká nejen obsahem, jenž zahrnuje vybranou tvorbu studií Paramount, Universal či DreamWorks, ale také zaváděcí cenou 89 korun měsíčně, což je poloviční částka ze standardní výše předplatného za 179 korun. A výrazně méně, než kolik účtují konkurenční Netflix, HBO Max, Disney+ nebo české Voyo.

Skyshowtime chce ve 20 evropských zemích také podporovat lokální tvorbu. Některé původní evropské seriály, jako je třeba slovenský Víťaz režiséra Jana Hřebejka a další dvacítka projektů, přebere od společnosti Warner Bros. Discovery a její platformy HBO Max. A plánuje natáčet vlastní.

Příchod nováčka na český trh ukazuje, jak nepřehledný je současný "audiovizuální terén". Zatímco hudbu mohou posluchači zpravidla nalézt na Spotify, filmová a seriálová tvorba prozatím připomíná spíše minové pole, kde nic není jisté. Důkazem je už to, že jeden z nejpopulárnějších seriálu Ameriky nebyl dosud u nás legálně k vidění.

Terén je nejistý i proto, že zatímco před pár lety začínající platforma Disney+ stahovala své pořady od konkurence v čele s Netflixem, aby vše nabízela exkluzivně jen na vlastní streamovací službě, nyní zvažuje, že opět prodá licence alespoň na část své tvorby. Což mnoho diváků vede k tomu, že z měsíce na měsíc ruší a znovu obnovují předplatné podle toho, kde se jak proměňuje nabídka. V té od Skyshowtime je momentálně okolo 600 filmů a stovky seriálů. Přinejmenším za zkoušku, i vzhledem k zaváděcí ceně, stojí.

 

Právě se děje

Další zprávy