Nejnávykovější filmy? Hvězdné války a Hříšný tanec

jps, BBC
7. 5. 2007 14:30
Britové hledali nejoblíbenější filmy podle pohlaví
Mark Hammil při zahájení výstavy Star Wars v Londýně
Mark Hammil při zahájení výstavy Star Wars v Londýně | Foto: Reuters

Londýn - Televizní stanice Sky Movies zjišťovala, které filmy lidé sledovali nejvíckrát v životě. Na vrchol mužského žebříčku se dostala trilogie Hvězdných válek; mezi ženami je na špičce mezi nejčastěji sledovanými snímky Hříšný tanec.

U Hvězdných válek každý druhý respondent uvedl, že viděl film víc než dvacetkrát, což v případě mužského žebříčku to stačilo na první místo. V případě filmů, na kterých jsou nejvíc závislé ženy, Star Wars skončily na druhém místě - nestačily na Hříšný tanec, romantickou klasiku osmdesátých let.

George Lucas při zahájení výstavy Star Wars v Londýně. Foto: Reuters
George Lucas při zahájení výstavy Star Wars v Londýně. Foto: Reuters | Foto: Aktuálně.cz

Hvězdné války jsou také jediným snímkem, který se probojoval do první pětky u obou pohlaví. Mezi mužskými filmy se k nejnávykovějším snímkům řadí Vetřelci, Kmotr, Blade Runner a Terminátor. Britské divačky si zase úspěšně pěstují závislost na Pomádě nebo Pretty Woman.

Popularitu Hvězdných válek v Británii určitě ještě zvýší právě zahájená výstava rekvizit, kostýmů a dalších propriet spojených s tímto fenoménem. Výstavu, která se koná u příležitosti třiceti let od premiéry Hvězdných válek, se v Londýně zúčastnila řada celebrit a herců a umělců, kteří se na tvorbě slavné sci-fi ságy podíleli.

Mimo jiné i Anthony Daniels, který obsluhoval zlatého robota C-3P0 ve všech šesti pokračováních. Jedná se o jednu z vůbec největších výstav podobného druhu; k vidění tu je de facto celý fundus všech šesti snímků, kterých se zatím sága dočkala.

Návštěvníci si pod heslem Poznjte skrytá tajemství Galaxie mohou prohlédnout i bojový letoun Naboo N-1; nechybí ani škola Jediů, kde se zájemci mohou naučit zápasit s laserovými meči.

 

Právě se děje

Další zprávy