Nejmíň shnilých rajčat letělo loni na důchodce z Pixaru

Pavel Kroulík, krk
14. 1. 2010 6:00
Server Rottentomatoes vyhlásil nejlépe hodnocené filmy
Foto: Disney

Los Angeles - Server Rottentomatoes.com shromažduje recenze z angloamerického světa a počítá, kolik z nich je kladných a kolik recenzentů hodilo na film symbolické shnilé rajče. Ze své databáze pak pravidelně vyhlašuje i vítěze, na kterých ulpělo nejmíň zkaženého kečupu - tedy seznam "statisticky nejlepších" a nejpozitivněji přijatých snímků uplynulého roku.

Foto: Aktuálně.cz

Držiteli Zlatých rajčat jsou tak logicky snímky, které splňují normu pro široký okruh médií od blogů a fanzinů až po renomované deníky a časopisy. Jde o bezpochyby kvalitní, nicméně přefiltrovaný a většinově akceptovatelný konsensus, v němž chybí kontroverzní díla typu Antikrista. Taková, jež rozdělí publikum i recenzenty a na která by upozornila vyhraněnější skupina či médium.

Při "negativní optice" lze vítěze Zlatých rajčat dokonce popsat jako snímky, které obecně recenzentům nejmíň vadí. V angloamerické tradici jsou to často žánrové filmy, které dobře naplní, případně inovují daná schémata, a mezi nimi pak ční zejména animované snímky. Dominanci filmů, které si vždy můžou přičíst další body za roztomilost, se kterou čím dál lépe napodobují reálný svět, znovu potvrdil i rok 2009.

Nejlepší průměr z průměru

Nejvýše hodnoceným snímkem ze široké distribuce je pixarovka Vzhůru do oblak, která zůstala skoro bez fleků: nasbírala 98 procent kladných recenzí a má průměrné hodnocení 8,6 z deseti možných.

Foto: Aktuálně.cz

Tady ovšem nutno říct i to, že pro zařazení mezi kladné recenze stačí dát filmu padesát procent, což znovu zprůměrovává výsledky - a podle logiky by se k pozitivním názorům mohla počítat i relativně kritická recenze na Aktuálně.cz, kde je mnoho skeptických otázek, byť celkově je film hodnocen dobře.

Držitele Zlatých rajčat za rok 2009
podle kategorií najdete na stránkách
zde

Možná i díky této vstřícnosti zvítězily filmy studia Pixar také loni (WALL-E - u nás Vall-I) a předloni (Rattatouille). "Když udělají film, tak u nás prostě vyhrají," potvrzuje dominanci studia i žánru šéfredaktor serveru Matt Atchitty.

Za příběhem důchodce, který vyletí za dobrodružstvím ve svém domě ovázaném balónky, skončil restartovaný Star Trek, animovaný Fantastický pan Lišák, horor Stáhni mě do pekla a sci-fi District 9. Poté následují Tarantinovi Hanebný pancharti, Koralína, Zombieland a japonská anime Ponyo od Hayaa Miyazakiho, jehož tvorba je velkou inspirací právě pro Pixar.

Foto: Aktuálně.cz

Až na desátém místě je první snímek, který zcela nepatří do kategorie žánrovek - smutná "krizová" komedie Jasona Reitmana Lítám v tom s Georgem Clooneym v hlavní roli. Dosavadní favorit sezony a držitel mnoha kritických i oborových cen nasbíral 89 procent kladných recenzí.

Co se líbí Woody Allenovi

Film, s nímž se dělí o roli největšího čekatele na hlavní ocenění sezony, pak vyhrál kategorii limitovaného nasazení (tedy do 500 kopií v USA). Irácké drama Smrt číhá všude (Hurt Locker) má 97 procent pozitivních kritik.

Spolu s ním se mezi vítěze v této kategorii dostalo i konverzační retro drama An Education, které si dělá zálusk na Oscary v hereckých kategoriích. 

Foto: Aktuálně.cz

Jinak jsou ale v první desítce spíš snímky, na které chodí newyorští intelektuálové a Woody Allen, když je zrovna ve městě - skutečně menšinové tituly, hlavně dokumenty jako Food, Inc., The Beaches of Agnes nebo Burma VJ.  Řada z nich je staršího data a v Evropě už byla k vidění - jejich zařazení se odvíjí od data americké distribuce,  kam se zámořské snímky často dostávají pomaleji.

Server Rottentomatoes.com vydává i seznam filmů, na které není přes shnilá rajčata skoro vidět: „vítězem" roku 2009 v kategorii nejhůře hodnocených filmů je hodně špatné akčně-počítačové béčko Street Fighter: The Legend of Chun-Li .

Na dalších místech jsou ale spíš pokusy o komedie, které měly být plné bláznivin a roztomilostí, případně láskyplnosti a romantiky, ovšem z nějakých důvodů jim to nevyšlo. To je případ Old Dogs s Johnem Travoltou, All about Steve se Sandrou Bullockovou nebo novinky od „tlusté Řekyně"  Nii Vardalos - snímku Můj život v ruinách.

Dobrý scénář má i Avatar

Foto: Aktuálně.cz

Je zajímavé, že vítězové Zlatých rajčat se v něčem blíží ideálu hollywoodské kinematografie, tedy stvořit kvalitní, zároveň všeobecně akceptovatelný a komerčně úspěšný film - přesto nebývají dobrým ukazatelem Oscarů. Letos se nicméně nominace na film roku otvírají dvojnásobku snímků a důvodem je právě absence žánrových titulů.

Akademici jsou považování za dost konzervativní; ale pokud už je občas něco od jejich zavedené představy vychýlí, jsou to v médiích oblíbené ceny od recenzentských sdružení - jež spojuje spíš snaha o vyhraněnější vkus a naslouchání společenskému klimatu (viz krizová komedie Lítám v tom) než chuť ocenit dobrý výrobek.

Dobrými rádci v menších oscarových kategoriích bývají oborová sdružení. Po hercích a režisérech teď své typy nabídli i hollywoodští autoři sdružení v Cechu amerických scenáristů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Vyfoukne autorovi Avatara cenu exmanželka?
Clooney má štěstí. Elitářští kritici mu nedali cenu
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
Nepřemožitelný Mandela byl přemožen žabákem
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla

Nominaci za původní scénář od nich získala komedie Pařba ve Vegas, irácké drama Smrt čeká všude, další komedie (500) Day of Summer, komediální drama bratří Coenů A Serious Man, ale v kategorii, kde se oceňují spíš menší chytré snímky, pro mnohé překvapivě i Avatar.

Favorizovaná komedie z časů ekonomické recese Lítám v tom se pak uchází o nejlepší adaptovaný scénář, stejně jako Star Trek, country muzikál Crazy Heart, kuchařský film Julie a Julia a drama z Harlemu Precious: Based on the Novel Push By Sapphire. Mezi dokumenty získal mimo jiné nominaci snímek Michaela Moorea O kapitalismu s láskou.

Nominace na Oscara budou oznámeny 2. února, předávat se budou 7. března. Poločasem sezony filmových cen jsou Zlaté glóby, které budou uděleny už 17. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy