Nejlepším českým filmem loňského roku je podle kritiků drama Arvéd

ČTK ČTK
4. 2. 2023 22:13
Psychologické drama o udavači a okultistovi Jiřím Arvédu Smíchovském tuto sobotu večer zvolili čeští kritici nejlepším filmem roku 2022. Arvéd od režiséra Vojtěcha Maška získal i dvě další ocenění. Sošku za režii si odnáší Adam Sedlák díky příběhu drogového dealera Banger natočenému na mobilní telefon. Objevem roku je Michal Blaško, autor snímku Oběť a seriálu Podezření.
Cenu za nejlepší scénář získali Jan Poláček (vpravo) a Vojtěch Mašek za film Arvéd.
Cenu za nejlepší scénář získali Jan Poláček (vpravo) a Vojtěch Mašek za film Arvéd. | Foto: ČTK

Porota ocenila sedm titulů. Nejvíc nominací měly snímky Arvéd, Banger a Il Boemo, kritici vybírali ze 75 loňských titulů. Výsledky byly vyhlášeny v pražském Divadle Archa, ceremoniál přenášela Česká televize, lze ho zhlédnout zpětně.

Režisér Mašek loni proměnil nominaci za scénář k filmu Okupace. Jeho faustovsky laděnou režijní prvotinu Arvéd, která vypráví příběh skutečného nacistického kolaboranta a přisluhovače komunistického režimu, teď kritici ocenili nejen jako nejlepší film. Vyzdvihli také scénář, který Mašek napsal s autorem knižní předlohy Janem Poláčkem, a herecký výkon Michala Kerna v hlavní roli. Nejlepší herečkou porota vyhlásila Ukrajinku Vitu Smačeljukovou díky účinkování v Blaškově celovečerním debutu Oběť.

Dokumentem roku se stal KaprKód, což je takzvaná dokumentární opera Lucie Králové o skladateli Janu Kaprovi. Protagonistu stopuje pomocí kombinace archivních záběrů, původní hudby i informací o dějinách 20. století. KaprKód uspěl již na jihlavském festivalu dokumentárních filmů. Jeho konkurent mezi dokumenty Good Old Czechs, který zachycuje válečné zkušenosti dvou českých letců RAF, tuto sobotu bodoval v kategorii Audiovizuální počin. Cenu získal střihač Šimon Špidla.

Režisér Michal Blaško se scenáristou a producentem Štěpánem Hulíkem zvítězili také s televizní minisérií Podezření v kategorii Mimo kino, která zahrnuje televizní či online počiny.

Nejlepším krátkým filmem se stal studentský Ostrov svobody. Natočil ho Petr Januschka ze zlínské Univerzity Tomáše Bati. Judit Pecháček, dříve známá jako Judit Bárdos, a Jiří Mádl v něm představují dvojici, která se v době komunistické totality setká v letadle mířícím na Kubu.

Výpravný biografický a hudební snímek Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi nakonec neproměnil ani jednu ze čtyř nominací. Velkofilm byl českým uchazečem o Oscara v kategorii zahraničních děl, avšak neprobojoval se do užší nominace.

Ceny organizuje Sdružení české filmové kritiky. Na webu uvádí, že cílem je upozornit na nejlepší počiny roku, nové objevy a naděje české kinematografie nestranným pohledem profesionálních novinářů. Přesně za měsíc se veřejnost dozví také výsledky soutěže Český lev, v níž bude držitele sošek vybírat mezi 32 tituly Česká filmová a televizní akademie. Nejvíce nominací, dvanáct, má rovněž Arvéd, s jedenácti následuje Il Boemo.

Trailer z vítězného filmu Arvéd režiséra Vojtěcha Maška. | Video: CinemArt
 

Právě se děje

Další zprávy