Nejlepším filmem Febiofestu se stalo slovenské drama Ostrým nožem

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 3. 2019 8:57
Vítězem soutěžní sekce Nová Evropa filmového festivalu Febiofest se ve čtvrtek stalo slovenské drama Ostrým nožem. Ocenění Kristián za celoživotní přínos kinematografii získali oscaroví režiséři Jiří Menzel a Bille August. Během 26. ročníku festivalu bylo uvedeno 156 filmů.
Ocenění Kristián za celoživotní přínos kinematografii získali oscaroví režiséři Jiří Menzel a Bille August. Za Jiřího Menzela ji převzala jeho choť Olga.
Ocenění Kristián za celoživotní přínos kinematografii získali oscaroví režiséři Jiří Menzel a Bille August. Za Jiřího Menzela ji převzala jeho choť Olga. | Foto: ČTK

Film Ostrým nožem režiséra Teodora Kuhna vypráví příběh otce, kterému parta neonacistů zavraždí syna a on se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. "Cenu beru jako závazek, abych se dál snažil v roli režiséra," řekl Kuhn, který si odnesl výhru 5000 eur (zhruba 129 000 korun). Na portálu ČSFD získal snímek od diváků 72 procent.

Cenu za Menzela, který se od konce roku 2017 potýká s vážnými zdravotními problémy, převzala jeho manželka Olga Menzelová. "Jirka moc zdraví a věří, že vás bude moct brzy pozdravit osobně," poděkovala jménem režiséra.

Oceněný dánský režisér August, který natočil například film Bídníci v hlavní roli s Liamem Neesonem, poslal Menzelovi pozdravy. "Český film mi byl vždy velmi drahý. Když jsem byl mladý, inspirovali mě pánové Jiří Menzel a Miloš Forman, díky kterým mě napadlo stát se režisérem. Vždy mě u českého filmu fascinoval humor a humanismus a stále se k filmům těchto dvou mužů vracím," řekl August.

Za celoživotní přínos kinematografii ocenil Febiofest také herečku Jiřinu Bohdalovou a amerického herce Petera Fondu.

Cenu Amnesty International Febiofest Award za film zabývající se lidskoprávní tematikou získal srbský režisér Ognjen Glavonić za snímek Náklad. Jeho režijní debut vypráví o řidiči dodávky Vladovi, který veze tajemný náklad z Kosova do Bělehradu během leteckého útoku NATO.

Po předání cen zhlédli diváci životopisné drama Stan a Ollie režiséra Jon S. Bairda o komediální dvojici Stan Laurel a Oliver Hardy. Film natočený v loňském roce je zaměřen na poslední fázi spolupráce a přátelství Laurela a Hardyho. Hlavní role ztvárnili Steve Coogan a John C. Reilly.

V pátek, poslední den pražské části Febiofestu, bude mít na festivalu premiéru televizní minisérie Vodník režiséra Viktora Tauše v hlavních rolích s Klárou Melíškovou, Václavem Neužilem, Miroslavem Krobotem a dalšími. Festival pak pokračuje od 1. dubna do 18. dubna v dalších 14 městech. Slavnostní zakončení se koná tradičně ve Zlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy