Nejlepším evropským snímkem je Studená válka polského režiséra Pawlikowského

ČTK ČTK
15. 12. 2018 22:43
Cenu Evropské filmové akademie pro nejlepší snímek roku v sobotu získal polsko-britsko-francouzský titul Studená válka polského režiséra Pawla Pawlikowského. Na 31. ročníku udílení ocenění ve španělské Seville tento film uspěl také v dalších kategoriích.
Záběr z filmu Studená válka.
Záběr z filmu Studená válka. | Foto: Aerofilms

Autor filmu Pawel Pawlikowski, jedenašedesátiletý režisér a scenárista polského původu, jenž působí především ve Velké Británii, si převzal ceny pro nejlepšího režiséra a také scenáristu. Představitelka hlavní role ve Studené válce Joanna Kuligová byla vyhlášena nejlepší herečkou. Evropské filmové ceny jsou považovány za evropskou obdobu amerických Oscarů.

Drama Studená válka se odehrává v Polsku a Francii v době studené války a na jejím pozadí vypráví příběh osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Šestatřicetiletá Kuligová, představitelka Zuly, si v andaluské metropoli ocenění nemohla osobně převzít, protože je podle Pawla Pawlikowského - nositele amerického Oscara z roku 2015 - v sedmém měsíci těhotenství a nesmí létat.  

Nejlepším hercem Evropy uplynulého roku byl v Seville vyhlášen Ital Marcello Fonte. Evropskou filmovou cenu dostal za roli psího kadeřníka v tragikomedii Dogman, která mu letos vynesla také ocenění na festivalu v Cannes.

Čestnou cenu dnes obdržel pětaosmdesátiletý řecký režisér Costa-Gavras. Jde o osobnost, kterou respektují jako silný politický hlas kolegové a oslavují diváci na celém světě, řekl předseda Evropské filmové akademie Wim Wenders. Costa-Gavras je po Manoelu de Oliveirovi, Michelu Piccolim, Michaelu Caineovi a Andrzeji Wajdovi pátým filmařem, který čestné ocenění dostal.

Za celoživotní dílo dnes byla oceněna také dvaasedmdesátiletá španělská herečka Carmen Maurová, která ztvárnila mimo jiné několik ženských rolí ve filmech Pedra Almodóvara.

Trailer z filmu Pawla Pawlikowského Studená válka

Ve velkoryse, napříč poválečnými dekádami rozprostřené Studené válce dějiny spíše protékají mezi prsty. | Video: Aerofilms
 

Právě se děje

Další zprávy