Nejlepším českým dokumentem jsou Ženy SHR

Kultura Kultura
30. 10. 2010 21:13
Na jihlavském festivalu se rozdělovaly ceny
Foto: Aktuálně.cz

Jihlava  - Cenu za nejlepší český dokumentární film udělila porota na 14. ročníku jihlavského festivalu dokumentárních filmů režisérské dvojici Martin Dušek - Ondřej Provazník za snímek Ženy SHR.

Z 16 děl předních českých dokumentaristů ji v sekci Česká radost nejvíc zaujal portrét dvou žen, které „hrají svou osobní partii na šachovnici osudu Horního Jiřetína ohroženého těžbou hnědého uhlí".

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Speciál z letošního festivalu najdete
zde
Blog Kamila fily zleošního ročníku si přečtěte zde

Na jedné straně stojí panelák důlní společnosti, na druhé barokní zámek - v protikladu jsou zaměstnání i myšlenkové světy dvou žen, jejichž život poznamenává uhelná pánev a její možné rozšíření, popisuje anotace film, který je k vidní na stránkách České televize - viz zde.

"Porota oceňuje autory za hluboký vhled do postojů a osudů hlavních protagonistek, protilehle exponovaných v celospolečensky závažném problému," komentovali porotci verdikt.

Foto: Aktuálně.cz

Jury současně udělila zvláštní uznání filmu Půlnoc „za vizuálně a tematicky objevnou esej". Režisérka Klára Tasovská tu zkoumá společenské i psychologické důsledky světla a tmy vstupuje do světa tzv. darkerů.

Cenu za přínos světové kinematografii si z Jihlavy tentokrát odváží český dokumentarista, sedmdesátiletý Karel Vachek.
Podle návštěvníků internetového speciálu festivalu je nejlepším českým dokumentem desetiletí loňský film Martina Marečka Auto*mat vyprávějící o sdružení, které prosazuje cyklistickou dopravu v Praze.  Snímek se vybíral od konce září z desítky filmů, jež v posledních deseti letech získaly v Jihlavě cenu diváků.

Letošní trofej diváků pak připadla filmu Pozemšťané, koho budete volit? Lindy Jablonské a organizace Inventura. Režisérka se skupinou mentálně handicapovaných studentů dokumnetu objížděla předvolební shromáždění.

Mezi 17 snímky soutěžní sekce Mezi moři, která reprezentuje země a národy střední a východní Evropy, letos u poroty nejvíce zabodoval Vlastní životopis Nicolaea Ceaušeska, nekomentovaná střihová koláž výseků ze života rumunského diktátora.
„Pomocí působivého střihu dovoluje režisér Andrei Ujică, aby oficiální sebeprezentace Rumunské komunistické strany a jejího vůdce zdokumentovala úpadek vlastní síly a prázdnotu vlastní samolibost," uvedla porota.

Foto: Aktuálně.cz

Cenu Opus Bonum, jež patří nejpozoruhodnějšímu filmu z kolekce reprezentující tendence světového dokumentu, dal Mike Hoolboom coby jediný porotce této sekce portugalskému snímku Susan Diasové 48. Přesně po tuto dobu ovládal diktátor Salazar Portugalsko a jeho kolonie. Výpovědi obětí režimu o letech strávených ve vězení spojuje režisérka s fotografiemi z archivů tajné policie PIDE.

Cena pro nejlepší experimentální dokumentární film připadla snímku Signální lana patří minulosti režiséra Johna Price. Sci-fi dokument z ručně vyvolávaného materiálu především rodinné povahy ukazuje sen o pouti po Měsíci a prozkoumávání nekonečné krajiny, kamera rámuje nestandardní rozměry a ptá se, kolik podob má Měsíc. Rodinná porota této sekce uvedla, že ji snímek dojal k slzám.

Mezinárodní festival dokumentárního filmu, který je považován za největší událost svého druhu ve střední a východní Evropě, představil během pěti dnů divákům téměř 280 filmů z 52 zemí. Letošní ročník zahájil snímek Eriky Hníkové Nesvatbov, dvě desítky z nich byly uvedeny ve světové premiéře. Součástí kace je i trh dokumnerů či workshopy; obojí mělo letos rekordní účast.

 

Právě se děje

Další zprávy