Šílený Max, Mládí i Steve Jobs. To jsou nejlepší zahraniční filmy roku 2015

26. 12. 2015 20:50
Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší zahraniční filmy roku. Bodovalo Mládí, Šílený Max i Steve Jobs.
Píseň moře
Píseň moře | Foto: Aerofilms

Nejlepší filmy roku podle Borise Hokra

1. Píseň moře

Druhý celovečerní film Tomma Moora je sice laděný víc do pohádky, ale pořád je to snímek, který ukazuje pravý kořen slova „animace“. Ano, má duši. Takovou, o jaké si u Disneyho i Pixaru mohou nechat jen zdát. V příběhu poslední selkie a jejího lidského brášky tak funguje vše od keltské mytologie, nádherné přírody, ponaučení o rodinných hodnotách i síle sebeobětování. Pokud nemáte Moora dost, poohlédněte se po snímku Prorok, jehož jednu část má na svědomí.

2. Mládí

Nikdo neumí snímat lidi tak, jako Paolo Sorrentino. Ženy, muže, staré i mladé. Jeho hořká komedie o běhu času a dvou dávných přátelích trávicích čas v odlehlém sanatoriu tak luxusním, že si může dovolit i omšelý vzhled, je plná trefných postřehů, ostrých point a především lidské krásy – nejen té fyzické, pomíjivé, ale i té skrývající se v gestech, snech a odhodlání.

Recenze Aktuálně.cz ZDE.

3. Šílený Max: Zuřivá cesta

„A taky je tam chlápek jménem Max, který tak nějak… povlává kolem,“ pravil Hlas z Upřímných trailerů a měl pravdu. Šílený Max má sice jméno po legendární postavě osmdesátých let, ale v tomhle akčním majstrštyku, kde se navzdory všem bourákům a výbuchům sází především na herecký minimalismus, je v popředí především ženská síla a nezdolnost. Klobouk dolů před Millerem – a před tím, kdo mu to v Hollywoodu povolil, ještě víc.

4. Sicario

V podstatě dokonalá mccarthyovská adaptace, která žádnou adaptací není. Člověk člověku vlkem, morálka dávno chcípla a hrdinka jen nevěřícně sleduje události, které jsou již dávno předurčené. To vše v magické krajině kolem mexicko-americké hranice, kde se můžu stát cokoliv a kde je jedinou jistotou to, že lidé budou trpět.

5. Posedlý

Vítězný film letošního Anifilmu zařazuji coby nejlepší letošní komedii. Katolický otec Lenin získává pro církev svatou vzácné artefakty, nejslavnější tanečnice flamenca má s největší toreadorem všech dob ďáblem posedlé dítě, a pokud neodhalíte aspoň deset aluzí na slavné horory a sci-fi, tak jste nedávali pozor.

6. Vnitřní krása

7. Steve Jobs

8. Purpurový vrch

9. Ex Machina

10. Jupiter vychází

 

Právě se děje

Další zprávy