Šílený Max, Mládí i Steve Jobs. To jsou nejlepší zahraniční filmy roku 2015

26. 12. 2015 20:50
Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší zahraniční filmy roku. Bodovalo Mládí, Šílený Max i Steve Jobs.
Foto: 50. MFF Karlovy Vary 2015

Nejlepší filmy roku podle Jarmily Křenkové

1. Mládí

Mládí je další velká nádhera. Sorrentino intuitivně propojuje staré a nové, tradiční a moderní, což se mu daří na úrovni stylu, motivů i témat. Podobně jako hotel, kde se děj Mládí odehrává a v jehož prostorách se střetává ošuntělost starých časů s luxusními vymoženostmi dneška, i v Sorrentinově vidění se mísí promyšlené odkazování do filmové minulosti s novou originální estetikou. Je to absolutní film v dotaženosti tvůrčího záměru, a jediný potenciální nedostatek tak paradoxně spočívá v tom, že Sorrentino si nekompromisně říká, co chce a jak chce, bez ohledu na to, zda se to někomu zamlouvá. I díky tomu ovšem vznikl film dokonalý ve svých nedokonalostech, čímž nejvíc připomíná Felliniho 8 1/2.

2. Steve Jobs

Ztvárnit tvůrčím a moderním způsobem něčí život není jednoduché. Steve Jobs, podobně jako svého času Marie Antoinette Sofie Coppoly, je výsostně koncepční film od výchozí ideje přes režii, scénář až po obsazení. Je dokonalým naplněním poměrně komplikovaného tvůrčího záměru, jehož výsledek je ale příliš znepokojivý na to, aby splňoval parametry mainstreamové zábavy. Danny Boyle natočil film, ze kterého člověku není dobře, ale nelze jej neobdivovat.

3. Šílený Max: Zběsilá cesta

Pokud by se měl definovat komiksový film, aniž by musel splňovat podmínku, že má jít o adaptaci komiksového média, Šílený Max: Zběsilá cesta by byl jeho příkladným provedením. Je to mimořádně zábavný spektákl, který je propracovanější a zajímavější než většina současných akčních blockbusterů. Zdrojem vizuální slasti tu navíc nejsou polonahé ženy, ale neskutečná energie, s níž Miller komponuje své velkolepé scény-sekvence doprovázené úžasným diegetickým (!) soundtrackem. Sledovat takový film je opojné.

4. Pohádka pohádek

Pohádka není mrtvá a Pohádka pohádek dokazuje, že lze revitalizovat opravdu jakýkoliv žánr. Je to film v dobrém slova smyslu velkolepý, který stojí za to vidět na velkém plátně, a Garone tentokrát jednoznačně překonal jiného mistra bizarní obraznosti Guillerma del Tora s jeho nejnovější duchařinou Purpurový vrch.

5. Neutečeš

Letos vzniklo poměrně dost zajímavých hororů. M. Night Shyamalan se po sérii nepovedených projektů rehabilitoval filmem The Visit a na festivalech jsme mohli vidět malé nezávislé horory, jako je Čarodějnice (Robert Eggers), Hladová srdce (Saverio Costanzo) nebo Dobrou, mámo (Severin Fiala, Veronika Franz). Neutečeš, které se dostalo i do širší distribuce, je ale pořád nejlepší. Velmi pomalý film bez vizuálních šoků se skvělým soundtrackem je variací kingovského příběhu o partě přátel čelících nadpřirozenému zlu a atmosférou a vyzněním zas připomíná komiks Charlese Burnse Černá díla.

6. Sicario

7. Pestrobarvec petrklíčový

8. Slídil

 

Právě se děje

Další zprávy