Nejlepší stroj na peníze? Matt Damon

BBC, mp
7. 8. 2007 13:30
Každý dolar z jeho honoráře vydělá 29 dalších
Foto: Reuters

Hollywood - Magazín Forbes spočítal, jak se hollywoodským studiím vyplácejí jednotliví herci. Nejde totiž o malé peníze, hvězdné honoráře občas tvoří až polovinu stamilionových rozpočtů.

Nejlépe si v tomto ohledu mezi hollywoodskými celebritami vede Matt Damon, který právě slaví kasovní úspěchy s třetím dílem špiónské série o agentu Bourneovi. Pokud by se sečetly všechny tržby filmů, ve kterých hrál, výsledná částka by se vyšplhala na 1,8 miliardy dolarů.

Podle rovnice redaktorů magazínu Forbes se každý dolar, který studio investuje do Damonova honoráře, vrátí devětadvacetkrát. Přehled vznikl na základě tří posledních filmů, v nichž hodnocení herci hráli.

Top Ten časopisu Forbes
Autor fotografie: Reuters

Top Ten časopisu Forbes

1. Matt Damon
2. Brad Pitt
3. Vince Vaughn
= Johnny Depp
5. Jennifer Aniston
6. Angelina Jolie
7. Renee Zellwegger
8. Reese Witherspoon
9. Ben Stiller
10. Sandra Bullock

Zdroj: časopis Forbes

Za Damonem je propast pěti dolarů, z ní s 24 dolary vykukuje Brad Pitt. V závěsu se drží pirát z Karibiku Johny Depp a komediální herec Vince Vaughn, který zazářil například ve filmu Rozchod.

Tady mu sekundovala Jennifer Aniston, která se dostala na páté místo, a stala se tak nejvýnosnějším ženským hereckým jménem. Skvělou návratnost investic může producentům nabídnout ještě Renee Zellweger, Angelina Jolie, Reese Witherspoon a Sandra Bullock.

Mimo elitní desítku trochu překvapivě zůstali třeba Tom Cruise nebo Tom Hanks, kteří dokáží generovat jen polovinu toho co Matt Damon. Šampionem statistiky se nestal ani australský drsňák Russel Crowe, jehož poslední snímek Dobrý ročník stál 35 milionů dolarů, ale vydělal jen něco přes čtyřicet. Croweův honorář přitom spolkl třetinu nákladů.

Nedařilo se ani komediantům typu Jimma Carreyho či Adama Sandlera. "Americké komedie nejsou pro zahraniční publikum tolik srozumitelné jako třeba akční střílečky," vysvětluje propad komedií časopis Forbes.

 

Právě se děje

Další zprávy