Toni Erdmann, mimozemšťané i černobílá Hepnarová. Tohle jsou nejlepší filmy roku

Martin Svoboda Jan Gregor Martin Svoboda, Martin Bubrín, Jan Gregor
27. 12. 2016 11:21
Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší zahraniční a české filmy roku 2016. Kritiky nejvíce zaujal německý snímek Toni Erdmann, americké sci-fi Příchozí, černobílá Olga Hepnarová a experimentální drama Nikdy nejsme sami.
Rodinný film
Rodinný film | Foto: CinemArt

Nejlepší české filmy roku podle Martina Svobody

1. Rodinný film

Ihned po zhlédnutí spíš nejistota a rozpačitost, ale čím déle uplynulo od projekce, tím sebejistěji Omerzův svérázný kousek působí. A jedno je jisté - takových potřebujeme víc.

2. Já, Olga Hepnarová

Viditelné odhodlání tvůrců a energie vložená do produkce je vidět v každém políčku. Hepnarová je možná trochu ve vleku svých záměrů. Ve snaze být skvělá a uspět se zapomíná ostřeji definovat, ale zaslouží si kus obliby a ještě větší respektu.

3. FC Roma

Jeden z jihlavských dokumentárních vítězů. Portrét dvou amatérských fotbalistů, který nenuceně odhaluje stav české společnosti. Dokumentaristé možná svým hrdinům trochu propadli a divák pozná, že si je lidsky oblíbili, přesto k nim stále přistupují se svědomitostí a upřímností.

4. Nikdy nejsme sami

Petr Václav se už zjevně dostal do fáze tolika evropských režisérů, jejichž dílo se nakonec zhroutilo samo do sebe ve svých ambicích a neochotě využít standardních postupů. Nikdy nejsme sami je možná filmařské selhání, ale je nesmírně zajímavé ho sledovat. 

5. Menandros & Thaïs  

Experimentální moderní epos, který stihne během své stopáže k smrti nudit, iritovat i strhnout. Právem vyvolává rozporuplné reakce od zhnusení po nadšení a spouští tak diskusi, jakou u našich filmů většinou ani nemá smysl zkoušet vést.

 

Právě se děje

Další zprávy