Toni Erdmann, mimozemšťané i černobílá Hepnarová. Tohle jsou nejlepší filmy roku

Martin Svoboda Jan Gregor Martin Svoboda, Martin Bubrín, Jan Gregor
27. 12. 2016 11:21
Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší zahraniční a české filmy roku 2016. Kritiky nejvíce zaujal německý snímek Toni Erdmann, americké sci-fi Příchozí, černobílá Olga Hepnarová a experimentální drama Nikdy nejsme sami.
Toni Erdmann
Toni Erdmann | Foto: Cannes

Nejlepší zahraniční filmy roku podle Martina Svobody

1. Toni Erdmann 

Událost nejen jedné sezóny. Strhující k smíchu i pláči. Niterný zážitek připomínající, že do kina nemá smysl chodit jen na audiovizuální orgie, ale i filmy, které ovládnou ovzduší čistě emocionálně. Cokoliv víc by se o Erdmannovi řeklo, by o něm vyvolalo nedostatečný dojem. Musí se vidět. Nebo spíš zažít. A pokud možno ne sám, ale v plném kině, nebo alespoň s rodinou či přáteli.

2. Paterson

Nedocenitelná studánka pozitivní energie. Malý film, ve kterém není nic než pohoda. Ne vtíravá, ne populistická, ale tím silnější. Neelitářská oslava poezie každodennosti. Jarmuschova verze perliček na dně.

3. A hle: Snění o propojeném světě

Fascinovaný vhled Wernera Herzoga do světa internetu. Působivé ve svém odstupu a zároveň zvědavosti. Komplexní, podivínské a plné nových úhlů pohledu.

4. Elle

Další nevypočitatelná žánrovka brakového génia Paula Verhoevena. Deset let čekání po famózní Černé knize sice dopadlo "jen" dobrým podvratným thrillerem, ale i to někdy stačí.

5. Je to jen konec světa

Film, který je ve své nesnesitelně manýristické hysterii nakonec až nepochopitelně lidský. Těžko říct, jak vážně to Dolan myslel, ale na tom vlastně tolik nezáleží.

 

Právě se děje

Další zprávy