Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Trailer k filmu Nit z přízraků
Dobové drama z poválečného Londýna vypráví o skutečném výstředním návrháři Reynoldsi Woodcockovi. | Video: CinemArt

Nit z přízraků

Režie: Paul Thomas Anderson

Nejnovější projekt Paula Thomase Andersona, autora Magnolie či drsného dramatu Až na krev, působil nenápadně. Dobové drama z poválečného Londýna o skutečném výstředním návrháři Reynoldsi Woodcockovi, jehož šaty tehdy musela mít každá londýnská dáma, co něco znamenala.

Jenže Anderson svou látku - což je tu slovo dvojznačné a obzvlášť příhodné - utkal do podoby jednoho z nejpozoruhodnějších romantických filmů poslední doby. Nebo lépe řečeno do podoby filmu o samotné možnosti romance, mistrně ušité úvahy o tom, jak může vypadat vztah dvou lidí, z nichž jeden je emočně vyprázdněný jedinec se sociopatickými sklony.

Výstřednost je tu zachycena uměřeněji, než je v poslední době zvykem. Daniel Day-Lewis ve strhujícím výkonu oscarových parametrů hraje Woodcocka jako muže, jehož talent i chyby se diváků dotýkají rovnou měrou. V jediné scéně zkoušení šatů Anderson předvede svět očima muže, který nevidí lidi, ale jen látky, tvary, barvy. Svět, kterého se lze dotknout, který je tak rozmanitý na omak - a přitom tak citově prázdný. Jeden z nejjemnějších a nejsmutnějších filmů nejen letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy