Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Režisér Garrone nechává film, aby se do obecenstva postupně zakousl.
Italský režisér Matteo Garrone, autor adaptace románu Gomora, svou novinkou Dogman divákům vyrazil dech. | Video: CinemArt

Dogman

Režie: Matteo Garrone

Italský režisér Matteo Garrone, autor adaptace románu Gomora, svou novinkou Dogman divákům vyrazil dech. Nejenže natočil svůj dosud nejlepší snímek, ale v této uhrančivé melancholické bajce o psech a lidech se mu povedl malý zázrak. Podařilo se mu do filmu vtělit kus nejslavnějšího období dějin italské kinematografie z dob, kdy pováleční neorealističtí filmaři zachycovali na plátně svět tak blízký skutečnosti, jak to jen šlo.

Garrone přitom zůstal ryze současný. V Dogmanovi vypráví o pohnutém osudu muže, který se stará o psy všech možných ras a všech možných pánů - včetně místních mafiánů. A vypráví jemně, pomocí tváře skvělého představitele hlavní role Marcella Fonteho, v níž samotné jako by se odrážely ony filmové dějiny.

Dogman však dovede být i drsný, syrový a surový. Toto drama o rozvedeném muži, který má rád psy i svou dceru a z komplikovaných, ale uvěřitelných důvodů se nechává ponižovat od hrubiána ze sousedství, se dotýká těch nejproblematičtějších mezilidských vztahů. Takových, jaké jsou možné jen ve vyloučených komunitách kdesi na periferii. Vztahů komplikovaných nejen skutky za hranou zákona, ale především vnitřními pohnutkami protagonistů, které nelze snadno přeložit do slov.

Avšak filmová kamera je dovede odečíst - z drobné mimiky v obličeji i ze soustředěného sledování prostředí, které samotné se stává jedním z hrdinů. Film, který neštěká, ale dovede pokousat.

 

Právě se děje

Další zprávy