Nejlepší filmy a seriály roku 2018: Od Spider-Mana k béčku, které způsobí halucinace

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 12. 2018 14:33
Nový hollywoodský Spider-Man, umělecká díla Alfonse Cuaróna či Paula Thomase Andersona nebo český Rédl se dostaly do výběru dvaceti nejlepších filmů a seriálů roku 2018 podle Aktuálně.cz. Pro větší přehlednost jsme ho rozdělili na zahraniční filmy, českou tvorbu a část věnovanou seriálům.
Snímek Vzplanutí natočil Korejec Lee Chang-dong. | Video: Pinehouse Film

Vzplanutí

Režie: Lee Chang-dong

Tuto adaptaci povídky japonského spisovatele Harukiho Murakamiho bylo dosud možné vidět pouze na festivalech, v létě v Karlových Varech či v prosinci na přehlídce Filmasia. Zařazení mrazivého a nevyzpytatelného dramatu s prvky krimi i thrilleru od předního korejského režiséra Lee Chang-donga na samotný vrchol letošního žebříčku nejlepších filmů budiž i pobídkou tuzemským distributorům k větší odvaze. Vzplanutí si zaslouží širší publikum.

Režisér Lee z náhodného setkání dvou přátel z dětství vykřesal dílo, které není jen důkazem, že Korejci stále patří k největším mistrům kombinování žánrů a schopnosti diváka překvapit. Film dovede diváka dostat na kolena jen suverénní režií všedních chvilek ze života mladíka, který v mrňavém bytě pečuje o kamarádčinu kočku a pozoruje okolí. Pak vyvolá neklid podivný milostný trojúhelník, v němž všechny tři postavy představují neuchopitelnou záhadu. A nakonec zápletka, z níž není záhodno příliš prozradit, dovede diváka do míst, v nichž už vzplane a hoří tak jako skleníky, které kdosi zapaluje v opuštěných venkovských koutech země.

Sonda do sociálních rozdílů plná nesmělé komiky i scén, z nichž tuhne krev v žilách.

 

Právě se děje

Další zprávy