Nejlepší český film roku? Zelenkova komedie Ztraceni v Mnichově, shodují se kritici

Kultura Kultura
31. 12. 2015 15:33
Rok 2015 v českém filmu patřil zejména hororu a komedii o Mnichovské dohodě. Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší tuzemské snímky.
Ztraceni v Mnichově.
Ztraceni v Mnichově. | Foto: Falcon

Nejlepší filmy roku podle Borise Hokra

1. Ztraceni v Mnichově

Před lety mi Petr Zelenka dokázal, že dobrý český film není vtip. Letos pro změnu to, že vtip není ani skvělý český film. Je radost sledovat souhru všech detailů a propojení tolika motivů ve velkolepém díle, které spolehlivě pobaví a pak donutí diváka, aby se ve dvě ráno probudil a začal poprvé v životě skutečně přemýšlet o mnichovské zradě.

2. Schmitke

Ten snímek mohl být lepší, to nemohu neříct. Ale i se všemi chybami je osvěžující. Taková malá civilnější sudetská variace na skvělého nizozemského Borgmana. Vítěz neoficiální soutěže o nejmagičtější ztvárnění přírody česko-německého pohraničí.

3. Nenasytná Tiffany

Sice z tvůrců nedostanete, proč zrovna Tiffany, ale koho to zajímá? Geniální zachycení slavných pražských čtvrtí, kterým radno se vyhnout, skvěle podchycený jazyk postav a vzhledem ke zkušenostem tvůrců až neuvěřitelně fungující studie rozkladu osobnosti člověka, který podlehl zlaté – pardon, stříbrné – horečce.

 

Právě se děje

Další zprávy