Nejlepší český film roku? Zelenkova komedie Ztraceni v Mnichově, shodují se kritici

Kultura Kultura
31. 12. 2015 15:33
Rok 2015 v českém filmu patřil zejména hororu a komedii o Mnichovské dohodě. Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší tuzemské snímky.
Ztraceni v Mnichově
Ztraceni v Mnichově | Foto: YouTube

Nejlepší filmy roku podle Jana Gregora

1. Ztraceni v Mnichově

Petr Zelenka natočil film, za který by se nemusel stydět Charlie Kaufman. Jeho film o jednom nepovedeném natáčení filmu o Mnichovské dohodě splétá dohromady celou řadu motivů a významových rovin, ale na rozdíl od postav filmu se Zelenkovi snímek nerozsype pod rukama. Chytrý a zábavný film o mýtech, které si o sobě Češi vytvářejí.

2. Schmitke

Komedie o hledání smyslu života v zlopověstných hvozdech Krušných hor. Skvěle nasnímaný a ozvučený film mladého debutanta o samotářském německém konstruktérovi větrných turbín čerpá z poetiky Davida Lynche i Harukiho Murakamiho, ale je okořeněn typicky českou ironickou poťouchlostí.

3. Sedmero krkavců

Svěží a podvratná feministická pohádka, která z různých úhlů pohledu nahlíží ženský úděl. Kdyby dnes žila Božena Němcová, určitě by proti takovému výkladu své látky neprotestovala.

4. Domácí péče

Slušný mainstream s výtečnou Alenou Mihulovou, který nad průměr tuzemské produkce povyšuje zejména to, jak v postavě zdravotní sestry Vlasty, která se celý život obětuje ostatním, vystihuje podstatnou část generace maminek Husákových dětí. A pak také skvělý závěr, zejména poslední záběr.

5. Vybíjená

Hodně posmutnělá a melancholická komedie o pubertálních traumatech a o čtyřicátnících, kterým život utíká mezi prsty. Jedna z nejlepších vieweghovských adaptací.

 

Právě se děje

Další zprávy