Nejhorší český film roku poprvé dostane Hrocha

Kultura Kultura, Red Kul
4. 3. 2009 17:55
Febiofest má letos méně peněz, ale slavné hosty

Praha -  Kromě Kristiána, kterého dávají filmoví novináři nejlepšímu hranému, dokumentárnímu i animovanému filmu uplynulého roku, bude letos poprvé na Febiofestu udělena i anticena české kritiky. Vystřídá Plyšového lva, kterého zrušila Česká filmová a televizní akademie.

Ani mezi pořadateli Febiofestu nebyl ovšem na zřízení „ceny" jednoznačný názor. "Nebránit se tomuto označení může třeba pozitivně pomáhat české kinematografii v jejím růstu. Na druhé straně část mých kolegů se domnívala, že bychom se neměli takto negativisticky vymezovat," uvedl zakladatel a ředitel přehlídky Fero Fenič - jen doufá, že předávání novináři nenechají na něm, protože anticeně pouze poskytli prostor.

Ze 64 internetových návrhů na název ceny nevyšel jednoznačný vítěz. Některé navíc byly vulgární, Otík prý zase moc milý. Proto se mělo znovu hlasovat, ale novináři nakonec už na středeční tiskové konferenci zvolili z pěti finalistů titul Hroch.

Podle všeho jako narážku jméno obludného normalizačního snímku, který „správně vysvětloval" Pražské jaro a byl tak neuvěřitelně špatný, že nakonec musel skončit v trezoru, přestože dokonale splňoval ideologickou linii tehdejšího politického vedení.

Foto: Aktuálně.cz

Kdo se chce pražské části letošního Febiofestu  zúčastnit nejen jako divák, ale i porotce, má šanci ještě do 10. března. Na stránkách www.febiofest.cz přijímá festival přihlášky do jury, která rozhodne o udělení hlavní ceny v letošní soutěži mladých evropských snímků.

Porota budeme mít 33 členů vybraných tak, aby české diváctvo bylo zastoupené co nejreprezentativněji. Jedinou podmínkou zůstává minimální věk 15 let a varování, že autoři uváděných snímků nehledí na svět přes růžové brýle.

Febiofest potrvá letos v Praze od 26. března do 3. dubna a ve 14 sálech smíchovského multiplexu Village Cinemas nabídne přes 200 filmů. Pak poputuje do dalších osm měst v Česku a následně i do stejného počtu na Slovensku. Předprodej vstupenek v ceně 79 korun bude zahájen 18. března.

Zatímco loni činil rozpočet 26 milionů korun, letos se kvůli ekonomické krizi podařilo sehnat jen dvě třetiny. „Ministerstvo kultury ani pražský magistrát nás do této chvíle nepodpořily, už loni Praha snížila svou podporu zhruba o třetinu," konstatoval hořce Fenič.

Foto: Aktuálně.cz

Programové brožura tak letos bude stát 20 korun, ale jinak prý diváci další finanční zátěž navíc nepocítí. Filmový a hudební program se podle proklamací „uskuteční v obvyklém rozsahu i kvalitě". 
 
Navíc letos je sestava hostů velmi prestižní. Ikonami zahajovacího a závěrečného večera budou německý režisér Wim Wenders, potažmo britský filmař Mike Leigh - jehož návštěvu doprovodí projekce jeho nejnovějšího díla Happy-Go-Lucky.

Dánský režisér Thomas Vinterberg přiveze svou Rodinnou oslavu i nový snímek Když se muž vrací domů,  Amir Naderi, považovaný za klíčovou osobnost íránské nové vlny, uvede filmy z amerického exilu.  Přítomnost ještě dalších atraktivních hostů Fenič nevylučuje.

I tentokrát se počítá s tematickými projekcemi mimo kinosál; letos po nádraží nebo soudní síni přijde na řadu nákupním centrum. Kolekce Svět obchodu zadarmo nabídne ve středisku na Černém mostě Panelstory,  Černého Petra, Bony a klid a  mystifikační Český sen, ze zahraničních filmů Než ďábel zjistí, že seš mrtvej nebo Čokoládu.

Foto: Archiv

Z očekávaných diváckých hitů a předpremiér uvede sekce Made In USA Předčítače Stephena Daldryho, za kterého má Oscara Kate Winsletová, nebo režijní debut scenáristy Charlieho Kaufmanna Synekdocha, New York. O Oscara se ucházel i Nezvaný host, naopak nečekaně nebyla mezi nominovanými filmy Eastwoodova novinka Gran Torino.

K vrcholům sekce Panorama světového filmu má patřit britský snímek Chlapec v pruhovaném pyžamu, francouzský titul Ta druhá nebo německý Baader Meinhof Komplex.

K největším objevům loňského roku patří snímek Tulpan, který natočil dokumentarista Sergej Dvorcevoj. Očekáván je i belgicko-francouzský JCVD, v němž s hořkou sebeironií rekapituluje svou kariéru bývalá akční hvězda Jean-Claude Van Damme.

Fenič také oznámil, že na Febiofestu odmítla participovat ČT - proto bude přehlídka spolupracovat s digitálními televizemi Barrandov TV a Z1.

 

Právě se děje

Další zprávy