Nejezděte na Vánoce domů, radí americká komedie

9. 12. 2008 12:09
Vince Vaughn a Reese Witherspoonová jako podivný pár
Foto: archiv

Recenze - Vánoce proměněné ve stále větší stres, nepohodlí a povinnou otravu se mohou stát snadno tématem komedie. Ovšem pouze komedie, která půjde do kin o Vánocích. Pak už jen rozhoduje, zda vás takový film v předvánočním shonu ještě více rozdráždí, nebo vám umožní podívat se na sebe a hemžení okolo s odstupem. Sezónní výroba  vánočních hitů na klíček přitom má každopádně své výhody i nevýhody.

Výhodou je, že i sebehorší hollywoodský film bývá dělaný profesionálně a herci mají cit pro načasování. Naproti tomu zátěž většiny hollywoodských snímků s tematikou Vánoc spočívá v přesládlé kýčovitosti. Dobře, Smrtonosné pasti s Brucem Willisem a Santa je úchyl s Billy Bobem Thortonem nepočítáme.

Sen každého velkoměšťáka

Čtvery Vánoce s Vincem Vaughnem a Reese Witherspoonovou, jež se v Americe staly hlavním hitem prosince, doplácejí ve výsledku na svou rozpolcenost - snahu nebýt dojemně vlezlé a cukrově sváteční, a na druhou stranu přece jenom naplnit zápletku s rodinným navštěvováním, které nakonec musí povinně sklouznout k řečem o tom, jak se má držet pospolu a nic jiného a lepšího než rodinu člověk nemá.

Foto: archiv

Což o to, ony to nejsou úplně špatné rady, ale scenáristé se nás snaží vší silou spíš přesvědčit, že někdy je lepší být sirotek, případně nemít s určitou sebrankou žádné společné geny. Čtvery Vánoce je film vtipný v jednotlivých záblescích, scénkách a situacích, ale celkově k smíchu není a vlastně se jen snaží vylhat z toho, že má vánoční povahu.

Na úvod se seznámíme s párem třicátníků Bradem a Kate, kteří žijí splněný sen každého pravého velkoměšťáka - žádné závazky, tradice a konvence, zato maximum volnomyšlenkářského luxusu a konzumu, kterému se oddávají s vědomím, že by pochopitelně bylo správnější věnovat se charitě a veřejně prospěšným pracím.

Právě na lživou notu typu "jedeme na Vánoce očkovat sirotky do Barmy" hrají Brad a Kate už tři roky, kdykoli se potřebují vymluvit, že nechtějí strávit svátky s rodiči a příbuznými. Oba partneři navíc mají rozvedené rodiny - čili případná štace by obnášela návštěvu hned čtyř rodin.

Úkol pro pozemní kukačku

Scenáristé bohužel vymysleli Bradovi a Kate až příliš bytelné zázemí v jejich současném společném životě; těžko věřit kolizi v zápletce, že by se jen kvůli náhlé změně počasí a odloženému letu za přímořskou dovolenou rozhodli během jednoho dne absolvovat martyrium a POPRVÉ spolu objet všechny čtyři destinace.

Foto: archiv

Tak bolestivý krok nemůže vysvětlit ani to, že je při lži přichytila na letišti televize a rodiče se dovtípili, že na ně jejich děti kašlou. Celé společné soužití Brada a Kate totiž stojí na tom, že jsou absolutní, byť duševně spříznění sobci a naprostí cynici, kteří se navíc stydí za svůj původ a minulost a zcela pochopitelně se k ní odmítají hlásit.

Dobrá komedie se pozná podle toho, že i velká nadsázka má oporu v zápletce a charakterech postav. Čtvery Vánoce svou nadsázkou přestřelily hranici absurdity a po deseti minutách jde o čirý a násilný nesmysl, který ani nehodlá ctít nějaké časové limity.

Představa, že vám ráno neletí letadlo a vy nasednete v mlze a dopravní zácpě do auta a objedete čtyři od sebe vzdálené rodiny, abyste na druhý den ráno stihli odložený let, by byl úkol pro pozemní kukačku známou z grotesek Road Runner, která by si předtím musela dát hodně velký hrnek kafe. Ale normální člověk by tohle psychicky ani fyzicky nezvládl.

Foto: archiv

Tempo vyprávění na tom klopýtá s každou další komplikací, jež se Bradovi a Kate připlete do cesty, a přitom se ani jeden z nich nikdy nepodívá na hodinky, jestli všechno stíhají.
Nu co, jestli se přes to dovedete přenést a jestli vám vyhovuje obhroublá komika, budou vás Čtvery Vánoce bavit.

Vince a Reese raději zvlášť, prosím

Přiznám se, že mám rád Vince Vaughna i Reese Whitherspoonovou každého zvlášť a po svém proto, že ani jeden z nich není hezký, ale trochu deformovaný, a že dovedou skvěle hrát namyšlené a protivné idioty; respektive ten typ lidí z města, kteří si o sobě myslí, že jsou něco víc než "vidláci z vesnice".

Nejsem si ale jistý, že je mám rád, když jsou v jednom filmu dohromady. Pokud měl ovšem snímek naznačit, že se k sobě Brad a Kate příliš nehodí a žijí spolu jen proto, že jsou podobně egoističtí, pak bylo obsazení obou herců v pořádku.

Vince Vaugn držen v chvatu Jona Favreaua (mj. režiséra Iron Mana)
Vince Vaugn držen v chvatu Jona Favreaua (mj. režiséra Iron Mana) | Foto: archiv

Dvoumetrový pořízek Vaughn se vzhledem sériového vraha (viz jeho role v remaku Psycha) a prťavá, na kost vyhublá Whitherspoonová s vystupující bradičkou, s níž by se daly zatloukat hřebíky, excelují, kdykoli se má vyjevit jejich požitkářství a rozmazlenost. Jakmile jsou ale konfrontováni s příbuznými, většinou ve vzduchu jen visí otázka, zda by nebylo na místě provést těm lidem testy DNA.

Přitom každý z ostatních herců předvádí dokonale vybroušenou karikaturu toho nejhoršího z různých typů "průměrného Američana". Především ti mladší (Jon Favreau jako potetovaný rváč či Kristin Chenowethová jako esenciálně blbá blondýna) se předhánějí, kdo bude nesnesitelnější a tupější, u starších (Robert Duvall a Sissy Spaceková) zase vidíme skvěle odvedená různá stadia a projevy senility.

Dohromady to celé neladí

Vrcholem snímku se stává pasáž s poměrně tvrdou satirou na pánbíčkářství, kdy jsou Brad a Kate donuceni hrát Josefa a Marii s Ježíškem. Tady jako by film už úplně zapomněl, že je o Vánocích a měl někoho smiřovat. Na to dojde řada až později, a kupodivu onu etudu "mějme se všichni rádi, ať jsme, jací jsme" s jistou noblesou odehraje Jon Voight, jemuž jako jedinému scénář nepředepisoval být za naprosté hovado nebo přinejmenším hovádko boží.

Foto: archiv

Čtvery Vánoce jsou jinak také komedie, z níž zmizela veškerá elegance a gentlemanství, přestože dva hlavní hrdinové jsou jinak v jádru inteligentní, vzdělaní a mají styl. Parta scenáristů nepochybně navymýšlela spoustu hlášek, gagů a absurdit, které pobaví, pokud nepřemýšlíte nad tím, jaký vytvářejí dohromady celkový obrázek. Každý herec tu hraje dobře své sólo, ale neladí jim to dohromady.

Ve výsledku jde o rozhrkaný krátkodechý sezónní výrobek, jenž si nezaslouží místo mezi jinými vánočními klasikami, ať už to bude kromě výše jmenovaných Caprův Život je krásný, Sám doma, Ukradené Vánoce Tima Burtona, Santa je úchyl nebo Láska nebeská. Je z čeho vybírat.

Four Christmases, USA/Německo 2008. Režie Seth Gordon, scénář Matt Allen, Caleb Wilson, Jon Lucas, Scott Moore , kamera Jeffrey L. Kimball, hudba Alex Wurman, hrají: Reese Witherspoonová, Vince Vaughn, Robert Duvall, Sissy Spaceková, Mary Steenburgenová, Jon Favreau, Dwight Yoakam, Tim McGraw, Kristin Chenowethová, Jon Voight ad. 82 minut, distribuce: Warner. Ppremiéra v ČR: 12. prosince 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy