Nejdražší český fantasy film, který nikdo neviděl, jde do dražby za 18 milionů korun

Magazín ČTK Magazín, ČTK
Aktualizováno 19. 11. 2019 19:41
České fantasy Poslední z Aporveru režiséra Tomáše Krejčího míří do dražby. Nedokončený film se kvůli dluhům ocitl v insolvenci, věřitel stanovil nejnižší možnou nabídku na 18 330 000 korun. Podle Deníku N mají jít tři z tvůrců navíc před soud, policie je obvinila z dotačního podvodu a v říjnu navrhla podat obžalobu.
Trailer na film Poslední z Aporveru (2011) | Video: Bontonfilm

Titul kombinující živé herce s animovaným a počítačově vytvořeným prostředím provázejí problémy již od roku 2006, kdy trikový fantasy snímek vznikal v koprodukci České televize a filmových fondů z Česka a Slovenska.

Původně měl mít Poslední z Aporveru premiéru v roce 2009, ani o deset let později ale není hotový. Kvůli dluhům navíc v prvním čtvrtletí roku 2020 zamíří do insolvence. Předmětem dražby budou "nehmotné věci se všemi souvisejícími právy a kompletní filmový materiál".

Příběh chlapce Rybliho a dívky Maysu, kteří svou láskou zachrání svět Aporveru před zkázou, roztočil Tomáš Krejčí v roce 2006. Rozpočet se během příprav vyšplhal k 240 milionům, a svého času tak film patřil k nejdražším audiovizuálním projektům v Česku. 

Na vznik filmu přispěl 47 miliony Státní fond kinematografie a dalších 18 milionů do snímku vložila Česká televize. Fond podal v roce 2014 trestní oznámení na producenty kvůli podezření z dotačního podvodu, Krejčí se tehdy odvolával na pochybení ze strany slovenských koproducentů. 

Nyní v případu padlo obvinění. "V případu byly obviněny tři fyzické osoby z trestného činu dotační podvod a koncem října byl podán návrh na obžalobu k Městskému státnímu zastupitelství v Praze," řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle Deníku N jsou obviněnými producent Jiří Košťál, režisér Tomáš Krejčí a jednatel společnosti CZ PAP, která se na tvorbě filmu podílela, Petr Hemmr. 

Před čtyřmi lety promítala tuzemská kina dokument Nekonečný příběh Posledního z Aporveru, který mapoval pozadí vzniku koprodukční fantasy a při jehož uvedení režisér podle webu iDnes.cz prohlásil, že "přišel o byt a druhý producent Jiří Košťál o auto".

 

Právě se děje

Další zprávy