Nejdelší český film všech dob zamíří i do zahraničí

Hej
3. 5. 2008 9:26
Vachkův Malý kapitalista vychází na DVD
Karel Vachek: Dalibor - Režisér Karel Vachek v Chaloupce strýčka Toma, kterou si postavil v jedné z lóží Národního divadla.
Karel Vachek: Dalibor - Režisér Karel Vachek v Chaloupce strýčka Toma, kterou si postavil v jedné z lóží Národního divadla. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vachkova Bohemia Docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce (Božská komedie) z roku 2000 trvá čtyři hodiny a čtrnáct minut. Takže je to nejdelší český film všech dob, říká producent DVD Radim Procházka.

Podle Martina Švomy, filmového teoretika a autora monografie Karel Vachek, etc, ale délka není na filmu tím nejzajímavějším: „Vachek zde filmařsky velmi originálně zkoumá stav a podoby české vzdělanosti na přelomu tisíciletí."

V květnu se vydání na DVD dočká celá tetralogie Malý kapitalista, ve které Vachek v devadesátých letech minulého století a na začátku století jednadvacátého  komentoval cestu naší země ke kapitalismu.

Karel Vachek: Bohemia Docta - Recesistický tank ,,osvobozuje" vesnici Janov v Orlických horách
Karel Vachek: Bohemia Docta - Recesistický tank ,,osvobozuje" vesnici Janov v Orlických horách | Foto: Aktuálně.cz

Tvoří ji filmy Nový Hyperion aneb Rovnost, Volnost, Bratrstvi, Co dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou Vládu), Bohemia Docta aneb Labyrint sveta a lusthauz srdce (Božská komedie) a Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor aneb Klíč k chaloupce strýčka Toma.

„I nejkratší film tetralogie trvá bezmála tři a půl hodiny. Dostat každý z nich na disk a nesnížit přitom obrazovou kvalitu, to byla skutečná editorská výzva," říká Procházka.

Čtyři disky s tetralogií Malý kapitalista doplní dva již vydané  tituly. Prvním z nich byl loni v červnu nejnovější film Záviš, kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho prázdnin pana Hulota aneb Vznik a zánik Československa (1918-1992), v říjnu jej následoval disk s filmy z let šedesátých - absolventským filmem Moravská Hellas a snímkem o Pražském jaru Spřízněni volbou.

Co dělat? - Premiér Václav Klaus, ministr vnitra Jan Ruml a ministr hospodářství Vladimír Dlouhý hasí žízeň na výjezdním zasedání vlády na Šumavě (srpen 1995)
Co dělat? - Premiér Václav Klaus, ministr vnitra Jan Ruml a ministr hospodářství Vladimír Dlouhý hasí žízeň na výjezdním zasedání vlády na Šumavě (srpen 1995) | Foto: Aktuálně.cz

Většinu rozpočtu náročného edičního počinu pokryl grant Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Všechny tituly díky tomu mohou vyjít s česko-anglickými obaly, buklety a menu, filmy mají anglické, polské a až na jednu výjimku také francouzské titulky.

Vydavatel je proto může nabízet také v zahraničí. Distributory už našel na Slovensku, v Polsku a zejména v USA. Tam jedná s jedním producentem o vydání filmů v americké normě NTSC.

„Propagace díla Karla Vachka v zahraničí je další krok, ke kterému jsme si vydáním DVD s jazykovými mutacemi vytvořili vynikající výchozí podmínky," dodává Procházka. 

Na stránkách www.karelvachek.cz lze už teď zakoupit DVD - každý titul stojí 199 korun, celá edice pak 1099 korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy