Nejbohatší filmař hraje jinak než zbytek Hollywoodu

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
14. 9. 2011 23:07
Nejvíc vydělal autor černošských filmů Perry

Los Angeles  - Mezi nejlépe vydělávajícími osobnostmi zábavního průmyslu mají navrch lidé z filmové branže. Vyplývá to z žebříčku, který sestavil časopis Forbes. V čele seznamu je ovšem v Evropě téměř neznámý dvaačtyřicetiletý Tyler Perry, jenž ve sledovaném období od května 2010 do května 2011 vydělal 130 milionů dolarů.

Perry je v Česku takřka neznámým fenoménem - černošský producent, scenárista, režisér a herec točí většinou dva filmy ročně. Cílí je výhradně na (křesťanské) černošské publikum, nedělá novinářské projekce, rozpočty nezveřejňuje (nicméně vleze se do sumy 5-10 milionů) a celkové domácí tržby jeho kousků se pohybují od 30 do 90 milionů, průměrně kolem padesáti. 

Premiéra filmu Princ z Persie - Gemma Arterton, Jerry Bruckheimer a Jake Gyllenhaal
Premiéra filmu Princ z Persie - Gemma Arterton, Jerry Bruckheimer a Jake Gyllenhaal | Foto: Reuters

To z Perryho dělá jednoho z nejúspěšnějších producentů a byznysmena, který vydělá na každém filmu. Proto si například mohl dovolit produkovat nezávislý snímek Precious, který se nakonec stal jedním z největších oscarových hitů.

Perry začínal na počátku 90. let v komunitním divadle v inscenacích s křesťanskými tématy a hraje podle úplně jiných pravidel než zbytek Hollywoodu. Většinou tvoří různé nasládlé a přihlouplé taškařice, někdy je kombinuje s dramaty či melodramaty. Často se mu ovšem do nich daří získat slavné afroamerické herečky i zpěvačky. Produkuje také vlastní televizní seriály jako Tyler Perry's House of Payne.

Zdaleka největší úspěch měl Perry s komedií Medea Goes to a Jail, která startovala otvírákem 41 milionů. Své filmy nasazuje na vlastní triko do 2000 - 2200 kin a na plakátu je kromě názvu vždy uvedeno „Film Tylera Perryho" - aby nebylo pochyb, na co má věrné publikum jít. Perryho vítězství dokazuje, že nejvíce si odnášejí producenti, resp. režiséři, kteří umějí „udělat hit" a zároveň jsou sami sobě producenti.

Druhá příčka v žebříčku patří pětašedesátiletému filmovému producentovi Jerrymu Bruckheimerovi, jenž si za poslední rok vydělal 113 milionů dolarů a vrátil se po pauze na výsluní. Na kontě má za sledované období čtvrté Piráty z Karibiku, kteří sice měli špatné recenze, ale na celosvětových tržbách se přehoupli přes miliardu dolarů.

Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg
Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg | Foto: Reuters

Bruckheimerovi přinášejí stabilní příjem televizní kriminálky CSI či pořad The Amazing Race. To vše mu vyneslo stříbrnou medaili, i když zklamaly jeho filmy Čarodějův učeň a Prince of Persia. Syn židovských uprchlíků z Německa zaznamenal první světový úspěch s filmem Flashdance, po němž následovaly další kasovní trháky jako Top Gun a Armageddon.

Hned za Bruckheimerem se umístil čtyřiašedesátiletý režisér Steven Spielberg s výdělkem 107 milionů dolarů. Režisér filmů Čelisti, série Indiana Jones, Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana či Jurského parku v poslední době pracoval hlavně jako producent na snímcích Opravdová kuráž, Transformers nebo naposledy Super 8, který byl poctou jeho tvorbě.

Záhy ovšem přijdou do kin dva filmy, které režíroval - Tintinova dobrodružství a drama War Horse. Spielberg stále těží i z prodeje DVD svých starších akvizic a stabilně se objevuje na horních příčkách žebříčků, které zachycují nejbohatší filmaře. 

Jediným hudebníkem v první desítce nejlépe vydělávajících lidí v showbyznysu je na čtvrtém místě Brit Elton John, jenž si vydělal kolem 100 milionů dolarů.

Foto: Reuters

Následuje jeho krajan Simon Cowell, jenž se stal nedílnou součástí porot amerických a britských talentových soutěží. V těch si vybírá své koně, kterým pak vydává desky dřív, než se na ně zapomene. V jeho stáji Syco působí kromě mladých výherců i Susan Boyleová, která kariéru odstartovala na YouTube. Nedávno kontaktoval Cowell také nternetovou senzaci Rebeccu Black, která udělala kariéru rovněž na YouTube díky strašlivé písni Friday.

Druhou půli první desítky otevírá James Patterson, autor detektivních thrillerů, kterého proslavila série s psychologem Alexem Grossem; toho hrál ve dvou úspěšných adaptacích Morgan Freeman a v dalším filmu ho má velmi překvapivě hrát právě Tyler Perry, jenž se jinak drží svého receptu a stylu.

Za Pattersonem televizní psycholog,  Dr. Phil McGraw. Pak následuje Leonardo DiCaprio, nejbohatší herec a kromě Perryho jediný zástupce této profese v top ten. K 77 milionům dolarů mu dopomohly hity Prokletý ostrov a Počátek. Devátý je rozhlasový spíkr Howard Stern a desátý golfista Tiger Woods.

Z filmařů tentokrát nestačil na úplně horní příčky přeborník Michael Bay, i když režíroval a se Spielbergem spoluprodukoval Transformery dvojku. Veleúspěšný třetí díl, který rovněž režíroval i produkoval, měl premiéru až po sledovaném období. Pohoršil si i Roland Emmerich, který naposledy bodoval díky katastrofickému filmu 2012. Po žních s Avatarem chybí také James Cameron.

 

Právě se děje

Další zprávy