Nejapný Gervais bude opět moderovat Zlaté Glóby

Pavel Kroulík
17. 11. 2011 21:26
Loni byl kritizován, že hodně přestřelil
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Britský komik Ricky Gervais bude v půli ledna potřetí uvádět předávání filmových a televizních Zlatých Glóbů v Hollywoodu. Herec známý tím, že netrpí uctivostí vůči hvězdám, přitom po loňské kritice svého moderátorského výkonu prohlásil, že už se nevrátí.

Když tvůrce seriálů Kancl a Kompars moderoval předávání v lednu 2011 podruhé, americká média se takřka jednomyslně shodla, že tentokrát výrazně přestřelil. Vytýkány mu byly „nejapné vtipy a narážky" na adresu hollywoodských hvězd.

Foto: Aktuálně.cz
 

Například časopis The Time napsal, že existuje jemná hranice mezi hravostí a podlostí a že Gervais přes ni přejel jako buldozer. The Washington Post uvedl, že během předávání zemřela komikova kariéra. "Mě se to opravdu líbilo víc než loni," odmítl nejprve kritiky Gervais. Ale po vlně odporu prohlásil, že už by třetí nabídku ani nepřijal.

Kdo co objednal

Glóby uděluje sdružení asi 90 novinářů píšících o showbyznysu pro zahraniční média. Jeho tehdejší předseda Philip Berk, který se stal rovněž terčem vtipů, byl už během přenosu velmi rozezlen. Nyní však asociace uvedla: „Po týdnech spekulací je to oficiální, Rick Gervais se potřetí vrací."

Herec se nedávno sešel s novou předsedkyní, Aidou Takla-O'Reillyovou. Do jednání se vložila i stanice NBC, která Glóby vysílá. Gervaisovy vtipy a narážky totiž loni přitáhly víc lidí než obvykle, skoro 17 milionů.

Těsně před loňským ceremoniálem byla asociace obviněna z korupce při nominacích a udělování cen. Proto se v prvních hodnoceních Gervaisova výkonu psalo, že komik možná hrál hulváta na objednávku asociace, aby odvedl pozornost od skandálu a celou kauzu jen „vtipně reflektoval". Navíc si Glóby cíleně budují pověst neformální uvolněné akce, jež předchází vybroušeně patetickým Oscarům.

Robert de Niro a Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo
Robert de Niro a Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo | Foto: Reuters

Pak se ale začalo mluvit o tom, že pořadatelé komika naopak nutili, "aby ubral na důrazu". Během tříhodinového ceremoniálu podle některých médií na 60 minut zcela zmizel v zákulisí. Když se vrátil, působil prý zakřiknutějším dojmem; podle tweeetu moderátora Pierse Morgana vypadal jako štvanec.

Jen málo zámořských médií se herce zastalo jako Entertainment Weekly, který se zeptal, co jiného lidé od ostrého komika, a dodal, že "díky němu byla show zábavná a stálo za to ji sledovat". Marshall Fine zase v internetovém deníku The Huffington Post napsal, že by Gervais měl moderovat i Oscary  a že mnohem větším průšvihem je sama asociace, která ceny uděluje.

Stejný názor měly britské listy, které naopak herce bránily jako svého vyslance v Hollywoodu. The Guardian podotkl, že Američané se neradi nechávají zesměšňovat od cizinců a že problémem Glóbů není Gervais, ale samy Glóby. Podle listu je to akce, jež si jen hraje na předpovědi Oscarů. Častěji však oceňuje špatné filmy a prezentuje se jako vysmátá party, kde se chtějí hvězdy opít a chovat stupidně. Gervais chtěl ceny pouze vyléčit, ale to by dokázal snad jen žhář, usoudil list.

Po nynějším Gervaisově návratu každopádně těžko soudit, zda přece jen bylo vše domluvené, nebo se asociace pod novým šéfem snaží opětovným angažmá komika odtřihnout od minulého vedení a obvinění z korupce. Či snad jen tradičně platí, že negativní reklama je lepší než žádná, protože diváci u televizí budou jistě na letošní ceremoniál zvědaví.

Co všechno zaznělo 

Nyní padesátiletý Gervais v lednu hned úvodní monolog zahájil vtipem na vděčný terč. "Čeká nás noc plná večírků a nezřízeného pití. Charlie Sheen tomu říká snídaně," řekl s narážkou na drogové a alkoholové eskapády známého herce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Roberta Downeyho Jr. zase uvedl slovy: „Muž, kterého většina z vás zná z odvykací kliniky Betty Fordové a losangelského okresního vězení."

Gervais také rozebíral, které filmy se neocitly v nominaci. Mimo jiné zmínil snímek I Love You Phillip Morris, kde hrají Jim Carrey a Ewan McGregor. "Dva heterosexuální v něm herci předstírají, že jsou homosexuálové. Je to pravý opak toho, co dělají dva slavní scientologové," odtušil Gervais.

Ač nikoho nejmenoval, každému došlo, že naráží na letité spekulace o sexuální orientaci Toma Cruise a Johna Travolty, kteří jsou přáteli mnoha hvězd či producentů v publiku. Ozvalo se mručení, které Gervais částečně vyžehlil slovy: "S pořadím slov v této větě mi pomáhali právníci."

Hvězdám filmu Sex  pak britský komik vzkázal, že jsou tak staré, že mohly hrát už v seriálu Bonanza z konce 50. let, a navrhl plakát k jejich filmu na novou cenu „za dokonalou retuši". Bruce Willise zase představil jako otce Ashtona Kutchera; mladý herec je ovšem manželem bývalé Willisovy ženy Demi Moorové.

Bruce Willis předtím, než se pevně usadil v hvězdné herecké židli, byl mužem mnoha profesí. Živil se jako pumpař, automechanik, řidič náklaďáku, hlídač v nukleárním středisku, prodavač triček nebo barman.
Bruce Willis předtím, než se pevně usadil v hvězdné herecké židli, byl mužem mnoha profesí. Živil se jako pumpař, automechanik, řidič náklaďáku, hlídač v nukleárním středisku, prodavač triček nebo barman. | Foto: Reuters

Strefoval se i do pořádající asociace. Nejprve "popřel" informaci, že velmi nepovedený snímek Cizinec se dostal mezi nominované jenom proto, že asociace chtěla na ceremoniálu mít Angelinu Jolieovou a Johnyho Deppa. "Dostali za to i úplatek," řekl komik na adresu sdružení.

O chvíli později si dělal legraci z prezidenta asociace Philipa Berka, kterému prý musel pomoci z toalety a s nasazením umělých zubů. Na rozdíl od jiných přítomných , které Gervaisovo rýpání pobavilo, anebo mu je vrátili, Berk pobaveně nevypadal. "Ricky, až příště budeš potřebovat pomoc s hodnocením tvého filmu, obrať se na někoho jiného," řekl.

Do Gervaise si rýpl i Tom Hanks, který předával jednu z cen s komikem Timem Allenem. Před jejich příchodem britský komik vyjmenoval dlouhý výčet Hanksových úspěchů, u Allena zmínil jen jméno. "Pamatujeme si časy, kdy Ricky Gervais byl lehce oplácaný, ale velmi milý komik. Teď není ani jedno," řekl pak Hanks.

Rozporuplné reakce vzbudil u v lednu publika i Robert De Niro, který se v děkovné řeči po obdržení ceny za celoživotní dílo opřel do citlivého tématu imigrace. "Mrzí mne, že tu s námi není více členů zahraničního tisku. Mnoho z nich ale deportovali těsně před touto show. Spolu s číšníky a Javierem Bardemem," uvedla hollywoodská legenda.

 

Právě se děje

Další zprávy