Nedostižným lvím králem je střihač Jiří Brožek

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 3. 2008 15:00
Z jedenácti nominací proměnil za 15 let hned sedm
Střihač Jiří Brožek (vpravo) letos v Lucerně převzal svého sedmého Lva za střih filmu.
Střihač Jiří Brožek (vpravo) letos v Lucerně převzal svého sedmého Lva za střih filmu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čtvrtého Českého lva si letos vysloužil Ivan Trojan a Jan Budař, čtyři má doma i herečka Anna Geislerová. Po třech oceněních za režii mají Jan Svěrák a Jan Hřebejk, dvě ceny za scénář má Zdeněk Svěrák a shodně i Hřebejkův scénárista Petr Jarchovský.

Všechny ale trumfne někdo jiný - Jiří Brožek, který má doma slušnou smečku sedmi skleněných šelem.

Brožek střihal řadu úspěšných českých filmů, které už patří ke zlatému fondu - Kulový blesk, Lásky mezi kapkami deště, Vrchní, prchni, Sněženky a machři, Slavnosti sněženek, Jára Cimrman ležící, spící, Vesničko má středisková nebo Kouř.

Čeští lvi Jiřího Brožka

1993 Krvavý román
1998 - Je třeba zabít Sekala
2000 - Anděl Exit
2003 - Nuda v Brně
2005 - Sluneční stát
2006 - Hezké chvilky bez záruky
2007 - A bude hůř

Lva získal poprvé hned při prvním udílení v roce 1993 za Krvavý román Jaroslava Brabce. Byl nominovaný celkem jedenáctkrát a sedmkrát cenu získal. Krom Krvavého románu za snímky Je třeba zabít Sekala, Anděl Exit, Nuda v Brně, Sluneční stát, Hezké chvilky bez záruky - a letos za ...a bude hůř.

"A bude hůř není film, za který bychom se měli stydět," říká Brožek a je mu líto, že film nesklidil větší ohlas: "Pláče se nad tím, že český film není takový, jaký by měl být. A když se konečně něco objeví, tak si toho nikdo nevšimne. Dnešní doba tomuto typu filmů není nakloněna."

...a bude hůř - Olin
...a bude hůř - Olin | Foto: Produkce filmu

Brožek naopak neproměnil nominace za střih Menzelova Čonkina a Anglického krále, za Paralelní světy a Perníkovou věž.

Ve střihačské kategorii se na něj dotahuje snad jen Alois Fišárek se čtyřmi Českými lvy za Svěrákovy snímky Akumulátor 1, Kolja a Tmavomodrý svět a s Taušovým Kanárkem.

Šedesátiletý rekordman Brožek má navíc zaděláno i na další nominace za Michálkův snímek O rodičích a dětech, který právě vstupuje do českých kin, či za unikátní dokument Zlatá šedesátá, na kterém právě pracuje s režisérem Martinem Šulíkem a producentem Čestmírem Kopeckým.

"To jsou rozhovory s tvůrci 60. let. Jsou tam geniální výpovědi - třeba Ivan Passer vypráví o tom jak s Milošem dělali Konkurz, jak ty věci vznikaly," říká.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:

OBRAZEM: Za sloupem je Český lev
OHLASY: Svěrák nebyl zklamaný, Vejdělek šel plodit
ROZHOVOR: Jaroslav Dušek: Ten, který tančí se sponzory
VÝSLEDKY: Filmem roku jsou Tajnosti

 

 

Právě se děje

Další zprávy