Nedomrlá lemra a další líná zvířena

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 5. 2006 9:00
Recenze - Lemra líná je romantická komedie. S neromantickým názvem, obsazením i zápletkou. A zoufalým nedostatkem humoru.

Na romantickou komedii musí být zpravidla dva. Jedním je tady titulní "lemra líná" - mazánek Tripp, který se v pětatřiceti letech drží maminčiných sukní a tepla rodinného krbu. Druhou osobou je profesionální přítelkyně Paula, kterou Trippovi rodiče zlanaří k další zakázce: Tripp se do ní má zamilovat a konečně se tak postavit na vlastní nohy.

Paula nasadí ověřený rejstřík, který k ní má Trippa připoutat a tím ho odříznout od rodičů, hlavně tedy od matky v podání Kathy "Misery" Batesové. Řízená cesta k dospělosti vede přes milníky a zkoušky od sdílení Paulina (fiktivního) psychického traumatu až po představení dívky kamarádům.

Lemra líná
Lemra líná | Foto: Bontonfilm

Netřeba dodávat, že Paula svůj úkol zcela neprofesionálně nedodrží tím, že se do klienta zamiluje. A netřeba dodávat ani to, že se to neobejde bez dalších atributů romantických komedií. Na scéně se tak objeví věrní kámoši mužské polovičky i Paulina potrhlá spolubydlící.

K tomu film hýří rádoby břitkými dialogy i nelogičností příběhových peripetií. Problémem lemry líné je, že si chce jen užívat. Problémem Lemry líné je hlavně to, že vůbec nedrží pohromadě.  Zoufale by chtěla být typickou romantickou komedií, ale jen vrší klišé,  stereotypy (a nudu). Zčásti je to zásluha scénáře, který nepřináší nic, co by film pozvedlo nad průměr, zčásti i herců.

Lemra líná
Lemra líná | Foto: Bontonfilm

Krasavec Matthew McConaughey v roli rozmazleného fracka nepůsobí moc uvěřitelně, nejvýraznějším hereckým gestem Sarah Jessicy Parkerové je zase jazyk v koutku úst. Nemluvě o tom, že pro romantickou komedii je přes sex(appeal) ve městě přece jen trochu - ehm - zralá.

Lépe než ústřední duo hraje v epizodních rolích snad i ta spousta zvířat, jejichž obětí se bůhvíproč Tripp stává. Je postupně pokousán veverkou, delfínem a ještěrkou, Paulou je mu předhozen i pes a v příběhu má zásadní roli též drozd.

Právě na příkladu drozda je dobře patrné, co tu nehraje. Pták dráždí svým zpěvem Paulinu spolubydlící, ale když je na její přání sestřelen, začne dotyčná hysterčit a donutí střelce poskytnout drozdovi umělé dýchání. Celé to má být vtipně bizarní...

Lemra líná
Lemra líná | Foto: Bontonfilm

...ale je to spíš takové ochozené a trapné, stejně jako dialogy typu: "Hraješ dobře karty?" "Ne, do 10 let jsem měl nesestouplé varle." Nemluvě o vskutku odporné scéně, v níž Tripp vede rozhovor se svým nahým otcem krmícím rybičky; ano, další zvířata.

Zvíře, konkrétně další delfín, korunuje i scénu v moři, která celý tenhle zvěřinec zakončuje.  A jen stvrzuje, že návštěva zoo by asi byla zábavnější. Zvířat je tam ještě víc a nudy neskonale méně.

Lemra líná (Failure To Launch), USA 2006. Scénář Tom J. Astle, Matt Ember, režie Tom Dey, hudba Rolfe Kent, hrají Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parkerová, Zooey Deschanel, Kathy Batesová. 97 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy