Nebel jede do nabitých Benátek za Clooneym a Madonnou

Pavel Kroulík
28. 7. 2011 18:46
Český komiksový film byl vybrán do hlavního programu
Foto: Aktuálně.cz

Řím, Praha - Filmovou adaptaci kultovního komiksu Alois Nebel vybrali organizátoři festivalu v Benátkách do nesoutěžního hlavního programu. Režisér Tomáš Luňák vytvořil černobílý animovaný snímek za pomoci rotoskopie kombinující hraný a kreslený film.

Přestože se film neobjevuje v hlavní soutěži, která je letos mimořádně nabitá, jde o výrazný krok v tom směru, že se zahraniční přehlídky začínají víc zajímat o českou tvorbu. Nedávno dokončený snímek tak slaví úspěch ještě před premiérou v tuzemských kinech, do nichž přijde 29. září.

Uvedení v Benátkách může být odrazovým můstkem pro mezinárodní distribuci Aloise Nebela.  Světová práva už zakoupila německá společnost The Match Factory, jež mimo jiné distribuuje filmy Toma Tykwera či Akiho Kaurismäkiho a také snímek Strýček Búnmí thajského režiséra Aphičatponga Vírasetchakula.

Foto: Aktuálně.cz

Příběh výpravčího v podání Miroslava Krobota se odehrává v roce 1989 v zapadlé železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách. Alois Nebel od spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše a zpěváka, textaře a výtvarníka Jaromíra 99 byl uveden jako první komiksový román v moderní české historii.

Benátky patří k nejstarším filmovým festivalům. Předsedou poroty letošního ročníku bude americký režisér a scenárista Darren Aronofsky, který tu byl oceněn hlavní cenou Zlatý lev za svého Wrestlera. Jeho Černá labuť pak v loňském roce festival zahájila.

Letos bude úvodním filmem nový režijní počin George Clooneyho The Ides of March. Drama, kam kromě sebe obsadil Ryana Goslinga a Paula Giamattiho, vypráví o „naivním" mluvčím, který poznává špinavá zákoutí politiky. Snímek je nasazen do hlavní soutěže, kde se letos bude ucházet o Zlatého lva  22 filmů. Ve všech případech půjde o světové premiéry.

Foto: Aktuálně.cz

Bude mezi nimi i film Romana Polanského Bůh masakru. Jde o adaptaci stejnojmenné divadelní hry od známé francouzské autorky Yasminy Rezy o dvou manželských párech, které se do krve zhádají o konflikt mezi jejich malými syny. Ženy hrají Kate Winsletová a Jodie Fosterová, muže Christoph Waltz známý z filmu Hanebný pancharti a John C. Reilly. Polanski ovšem na festival s ohledem na nevyřešené problémy s justicí nepřijede.

Do kategorie těžkých soutěžních vah patří i Rus Alexandr Sokurov, který zde uvede svůj film Faust, a Američan Abel Ferrara, který představí snímek o konci světa s názvem 4:44 Last Day On Earth.

Tomas Alfredson přiveze do soutěže špionážní retro film Tinker, Tailor, Soldier, Spy podle románu John le Carrého s Gary Oldmanem v hlavní roli. William Friedkin, autor Vymítače ďábla, bude o vítězství usilovat s filmem Killer Joe, černou komedií o chlapíkovi, který chce kvůli pojistce nechat zabít matku.

Britská režisérka ceněného Fish Tanku Andrea Arnoldová v Benátkách bude soutěžit s novou adaptací klasiky Na Větrné hůrce. Další ostrovní tvůrce Steve McQueen přiveze film Shame (Hanba), ve kterém Michael Fassbender hraje newyorského třicátníka neschopného zvládat svůj sexuální život a Carey Mulliganová jeho mladší sestru, která za ním přijede.

Foto: Archiv

Fassbender hraje i v soutěžním filmu Davida Cronenberga A Dangerous Method (Nebezpečná metoda). Ve snímku o vztahu Carla G. Junga (Fassbender) a Sigmund Freuda (Viggo Mortensen) účinkují i Keira Knightleyová a Vincent Cassel. Marjane Satrapiová a Vincent Parronaud po autorčině komiksu Persepolis zadaptovali i další knihu této slavné Íránky, Kuře na švestkách (Poulet aux prunes).

Soupeřem jim bude i Japonec Sion Sono. Tvůrce krvavých a bizarních vizí představí hranou adaptaci temného manga komiksu Himizu. Američan Todd Solondz byl vybrán do soutěže s filmem Dark Horse o přátelství a lásce dvou podivínů, sběratele hraček a neúspěšné literární vědkyně.

Hodně se očekává od řeckého režiséra Giorgose Lanthimose, jehož absurdní antiutopické drama Špičák bylo letos nominováno na Oscara. Lanthimos přiváží drama s tajnosnubným názvem Alpy. Soutěže se účastní rovněž Phillippe Garrell, od nějž byli v Česku uvedení Pravidelní milenci a známé je rovněž jeho dílo Divoká nevinnost. Garellova novinka se jmenuje Un été brulant a hlavní roli hraje Monica Bellucci.

Zpěvačka Madonna slavnostně otevřela své fitness centrum
Zpěvačka Madonna slavnostně otevřela své fitness centrum | Foto: Reuters

Nesmírně nabitý soutěžní line-up ze známých jmen doplňuje hongkongská autorka vytříbených melodramat Ann Hui se snímkem Jednoduchý život, v němž hrají hvězdy Andy Lau, Anthony Wong a také režisér Tsui Hark.

Mimo soutěž Steven Soderbergh představí thriller Contagion o globální pandemii, v němž hrají Matt Damon, Kate Winsletová a Jude Law.

Jako režisérka se Benátkám předvede i zpěvačka Madonna. Její film s názvem W. E. pojednává o známé love story mezi Wallis Simpsonovou a králem Edwardem VIII. Do hlavních rolí si vybrala Abbie Cornishovou a Oscara Isaaca, scénář napsala spolu s Alekem Keshishianem, s nímž kdysi natočila proslulý „skandální" dokument s Madonnou v posteli.

Světovou premiéru si zde odbude i hraný dokument Wilde Salome od slavného herce a v tomto případě i režiséra Ala Pacina, jehož Benátky ocení zvláštní cenou.

 

Právě se děje

Další zprávy