Nebel chce bojovat o dva Oscary. I proti Šmoulům

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
14. 10. 2011 13:55
Pokud chtějí sošku za animák, musí obhájit rotoskopii
Foto: Aktuálně.cz

New York/Los Angeles - Český snímek Alois Nebel možná bude usilovat i o Oscara pro nejlepší animovaný film. Informoval o tom americký blog The Wrap, který sleduje dění v Hollywoodu. Tvůrci a producenti ze společnosti Negativ o tom právě jednají s Akademií filmových věd a umění.

"Snažíme se, aby měl tento snímek možnost být zařazen i do nominací za nejlepší animovaný film. Jednáme o tom s naší americkou agentkou v Los Angeles. Bylo by dobré, kdyby se podařilo do konce roku hrát Aloise Nebela po dobu jednoho týdne v losangeleských kinech," potvrdil vše posléze z Prahy i producent filmu Pavel Strnad.

Snímek se již za Českou republiku bude ucházet o nominaci na Oscara pro nejlepší zahraniční film. The Wrap podotkl, že pokud by se Nebel do klání o nejlepší animovaný film zapojil, bylo by to potřetí v desetileté historii této kategorie, kdy by šlo obsadit všech pět nominací. Aby to bylo možné, musí se o nominaci ucházet 16 filmů.

Foto: Reuters

Česká účast a souhlas akademie se zařazením snímků Tintinova dobrodružství, Happy Feet 2 a Máma mezi Marťany by k tomu přispěly. Autoři těchto filmů ale budou muset vysvětlit svůj záměr při použití techniky zvané motion-capture (snímání pohybu), kterou akademie nepovažuje za animaci.

U Nebela podle The Wrapu zase může vyvolat diskuse rotoskopická technika, jíž je natočený. Film tak nelze považovat za zaručeného účastníka klání o nominaci na nejlepší animovaný film.

Podle Strnada by to neměl být problém. "I to je ale součástí té diskuse, pracujeme na tom," dodal s tím, že by Nebel mohl mít šanci i v soutěži o Zlaté glóby.

Zástupci filmu nyní s akademiky v každém případě jednají o podrobnostech sedmidenního uvedení filmu v Los Angeles, díky němuž by snímek splnil základní kritérium pro zařazení do oscarové kategorie animáků.

Čtěte také:
Recenze: Alois Nebel chce být jen cool Král Šumavy
Pro nás Nebel nebyl nikdy chcípáček z českého filmu
O historii by měl Jaroslav Rudiš psát spíš komiksy

The Wrap později v aktualizaci článku napsal, že šanci o plné obsazení při nadcházejícím oscarovém klání zvyšuje i zájem tvůrců francouzského snímku Une vie de chat, jenž se chce rovněž dostat mezi uchazeče.

Letos se na nominaci v kategorii animáků zatím kvalifikovalo osm filmů: Gnomeo & Julie, Rango, Rio, Hoodwinked Too, Kung Fu Panda 2, Medvídek Pú, Auta 2 a Šmoulové. Ve zbytku roku ještě budou uvedeny snímky Kocour v botách, Alvin a Chipmunkové 3 a Velká vánoční jízda. Kvalifikační podmínky se uvedením v Los Angeles také chystá splnit španělský film Chico & Rita.

Foto: Aktuálně.cz

Podle blogu The Wrap přitom tato kategorie nebude mít v nadcházejícím oscarovém klání jasného favorita. "Mohl by to tak být dobrý rok pro divnější film, jako je Rango, anebo zcela divoká karta jako Alois Nebel," uvedl.

Akademie své nominace v této kategorii obvykle oznamuje v polovině listopadu.

Snímek Alois Nebel, který režíroval Tomáš Luňák, vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, takzvanou rotoskopií, která natáčení odlišila od obvykle užívaných postupů. Herci měli zvýrazněné některé prvky v obličeji, výtvarník pracoval s každým políčkem filmu zvlášť a zaměřoval se na charakteristická gesta.

Důležité bylo spojení animace s pozadím a dalšími efekty. Natáčení exteriérů a scén s herci si vyžádalo 30 dní, překreslení nasnímaného obrazu trvalo padesáti animátorům a výtvarníkům téměř dva roky.

Pokud se Nebel mezi animáky dostane, může tu mít nakonec větší šance na zisk sošky než v zahraniční kategorii. Mezi hranými filmy bude v konkurenci mnoha těžkých soupeřů a známých jmen. Navíc snímek lehce trpí tím, že je ve své umělecké zkratkovitosti a minimalismu hodně nečitelný pro zahraniční publikum.

Naopak technické a formální kvality Nebela jsou nezpochybnitelné, stejně jako rukodělná energie vložená do výroby. A na to všechno akademici slyší.

V národních nominacích na cizojazyčný film se objevila jména režisérů jako Aki Kaurismaki (Le Havre), Wim Wenders (Pina), Béla Tarr (Turínský kůň), Nuri Bilge Ceylan (Tenkrát v Anatolii), Kaneto Šindó (Postcard), Agnieszka Holland (In Darkness) či kontroverzní Nikita Michalkov (Unaveni sluncem 2: Citadela). Velké šance má především íránský film Asghar Farhadího Nader a Simin: odloučení, který zvítězil na Berlinale.

 

Právě se děje

Další zprávy